Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na koláč s ovocnou marmeládou a strouhaným těstem. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Co budeme potřebovat:
- 180 g studeného másla
- 100 g cukru
- 400 g hladké mouky
- jednu lžičku prášku do pečiva
- 2 lžíce zakysané smetany (čerstvě vyndané z lednice)
- 1 vejce (právě vytažené z lednice)
- 300-400 g džemu nebo ovocné marmelády
- práškový cukr – na ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Do hluboké mísy dejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva. Studené máslo (předtím uložené v mrazáku) za častého namáčení protřete velkým struhadlem. Poté vše promíchejte a prohněťte rukama, abyste získali vlhké pískové těsto. Postupujte rychle, aby se máslo co nejméně rozpouštělo.
2. Vejce, cukr a zakysanou smetanu velmi dobře promíchejte metličkou. Přidejte je do pískového těsta. Těsto rychle hněťte rukama, dokud nebude hladké. Mělo by být měkké a mírně lepkavé.
3. Těsto rozdělte na 2 části: jednu o něco větší než druhou. Menší kousek zabalte do potravinářské fólie a dejte na 20-30 minut zmrazit.
4. Větší kus těsta položte na pečicí papír a pomocí válečku ho rozválejte na obdélníkovou placku o tloušťce 4-5 mm. Okraje mírně zvedněte, aby marmeláda nebo džem nevytékaly ven.
5. Přeneste těsto i s pečicím papírem na plech.
6. Džem nebo ovocnou marmeládu rovnoměrně rozetřete po povrchu.
7. Menší kousek těsta vyjměte z mrazáku, protáhněte ho velkým struhadlem a rovnoměrně ho rozetřete po povrchu džemu.
8. Koláč pečte 30 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180°C.
9. Nechte zcela vychladnout. Poté je nakrájejte na kousky.
10. Podávejte a vychutnejte si jeho báječnou chuť! Pokud chcete, můžete ji před podáváním posypat moučkovým cukrem.
Tento koláč lze připravit s marmeládou nebo želé nebo s čerstvým ovocem. Ztělesňuje chuť našeho dětství. Nikoho nenechá lhostejným!