Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na domácí hamburgerové housky. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd nebo večeře například s grilovaným hovězím mletým masem.
Co budeme potřebovat:
- 2 dl vody 2 ks vajec
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g hladké mouky
- 14 g sušeného droždí (2 balíčky – 7 g)
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 KL soli
Na potřetí
- 1 ks vejce
- 50 g sezamová semínka
Jak budeme postupovat:
1. Ve velké míse smíchejte suché ingredience: mouku, droždí a cukr. V jiné míse smíchejte tekuté přísady: vejce, vodu a olej.
2. Poté obě směsi spojte a dobře prohněťte. Když se z těsta vytvoří jeden bochník, přidejte sůl a ještě několik minut hněťte. Těsto přeneseme do olejem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat, dokud nevykyne na dvojnásobek svého objemu (asi 1 hodinu).
3. Přidáme mouku, těsto rozdělíme na 10 přibližně stejných dílů, z každého vytvarujeme kouli a necháme přikryté na pracovní ploše asi 15 minut kynout. Pak těsto lehce poprašte moukou, každou kuličku ještě jednou prohněťte a vytvarujte z ní bochánek. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, opět je přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout.
4. Troubu předehřejte na 220°C.
5. Před pečením potřete housky rozšlehaným vejcem a posypte je sezamovými semínky.
6. Pečte přibližně 12 až 14 minut. Nechte zcela vychladnout.
Jemně sladké a vláčné buchty nejen na domácí hamburger.