Domácí hamburgerové housky – snadná příprava

Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na domácí hamburgerové housky. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd nebo večeře například s grilovaným hovězím mletým masem.

Domácí hamburgerové housky
Zdroj: iStockphoto
Co budeme potřebovat:
  • 2 dl vody 2 ks vajec
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g hladké mouky
  • 14 g sušeného droždí (2 balíčky – 7 g)
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 KL soli

Na potřetí

  • 1 ks vejce
  • 50 g sezamová semínka

Jak budeme postupovat:

1. Ve velké míse smíchejte suché ingredience: mouku, droždí a cukr. V jiné míse smíchejte tekuté přísady: vejce, vodu a olej.

2. Poté obě směsi spojte a dobře prohněťte. Když se z těsta vytvoří jeden bochník, přidejte sůl a ještě několik minut hněťte. Těsto přeneseme do olejem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat, dokud nevykyne na dvojnásobek svého objemu (asi 1 hodinu).

3. Přidáme mouku, těsto rozdělíme na 10 přibližně stejných dílů, z každého vytvarujeme kouli a necháme přikryté na pracovní ploše asi 15 minut kynout. Pak těsto lehce poprašte moukou, každou kuličku ještě jednou prohněťte a vytvarujte z ní bochánek. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, opět je přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout.

4. Troubu předehřejte na 220°C.

5. Před pečením potřete housky rozšlehaným vejcem a posypte je sezamovými semínky.

6. Pečte přibližně 12 až 14 minut. Nechte zcela vychladnout.

Jemně sladké a vláčné buchty nejen na domácí hamburger.