Kuřecí maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. My jsi dnes připravíme výbornou polévkovou klasiku (nejen) na neděli – výborný domácí kuřecí vývar s játrovými knedlíčky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí kuřecí vývar s játrovými knedlíčky
Co budeme potřebovat:
Kuřecí vývar:
- kuřecí trupy, křídla, stehna – podle chuti
- 2 ks menší mrkve
- 2 ks petržele
- 1/4 ks menšího celeru
- 1 ks menší cibule
- 5 ks nového koření (kuličky)
- 5 ks černého pepře (kuličky)
- 2 ks bobkového listu
- 1,5 lžičky soli
- 2 hrsti petržele
Játrové knedlíčky:
- 150 g kuřecí játra
- 3 lžíce másla
- 1 ks menší cibule
- 1 stroužek česněku
- 1 ks vejce
- 100 g strouhanka
- sůl, mletý četný pepř, majoránka
Jak budeme postupovat:
1. Kuřecí maso (s kůží) vložíme do hrnce, přidáme očištěnou zeleninu (celou cibuli), bobkový list, černý pepř, nové koření a sůl.
2. Vše zalijte studenou vodou a pomalu přiveďte k varu. Když polévka začne vřít, stáhněte teplotu na minimum a nechte ji po celou dobu lehce probublávat.
3. Zatímco se vývar vaří, odstraňte lžící z povrchu vývaru vysrážené bílkoviny tak, aby byl vývar co nejprůhlednější (čirý).
4. Zatímco se vývar vaří, připravte játrové knedlíčky: Na másle krátce osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek, odstavte a nechte vychladnout.
5. Kuřecí játra rozmixujte nebo umelte na mlýnku, přidejte celé vejce, osmaženou cibuli/česnek/máslo, majoránku, sůl, pepř a vše promíchejte. Nakonec vmícháme strouhanku a směs dáme asi na 30 minut do lednice ztuhnout.
6. Z vychladlé směsi vytvarujeme pomoučenýma rukama kuličky, které položíme na talíř, a než je uvaříme, dáme je do lednice, aby pěkně držely tvar.
7. Po hodině vaření polévky vytáhneme děrovanou naběračkou zeleninu, aby se nerozvařila, a kuře dál vaříme samotné asi 30 až 45 minut.
8. Nakonec maso a koření vytáhneme, zvýšíme teplotu, aby se polévka prudce vařila, a přidáme játrové knedlíčky, které vaříme asi 10 minut.
9. Podáváme nakrájenou uvařenou zeleninu, vyjmeme kuřecí maso z kostí, nasekanou petrželku, odstavíme a podáváme.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Určitě Vás zaujme: Knedlíky – jejich dávná historie a druhy knedlíků, které naše babičky zvládaly levou zadní.