Recept na tyto sušenky plněné krémem z džemu, vlašských ořechů a čokolády je osvědčený a oblíbený mnoha hospodyňkami. Sušenky se připravují speciálně na různé speciální události. Příprava může chvíli trvat, ale výsledek vám dá zapomenout na vynaložené úsilí, protože jsou velmi chutné!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Sušenky plněné krémem z džemu, vlašských ořechů a čokolády
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 vejce
- 150 g moučkový cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 220 ml slunečnicového rostlinného oleje
- 3 lžíce mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 420 g mouky
Pro náplň:
- několik lžic tuhého jahodového džemu (švestek nebo meruněk)
- 50 g nasekaných jader vlašských ořechů
- 60 ml rumové esence
- 50 g mléčné čokolády (rozpuštěné)
Na sirup:
- 160 ml vody
- 2 potravinářská barviva (žluté a červené)
- příchuť podle vlastního výběru (broskev, citron, jahoda, malina nebo pomeranč)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do mísy přidejte vejce, moučkový a vanilkový cukr. Přísady promíchejte metličkou do hladka a pak začněte tenkým proudem přilévat rostlinný olej a pokračujte v míchání.
2. Vmíchejte mléko a poté prášek do pečiva.
3. Přidejte tři lžíce mouky, velmi dobře promíchejte a mísu zakryjte potravinovou fólií. Vložte na dvě hodiny do chladničky.
4. Vyjměte mísu z lednice a začněte do ní zapracovávat zbývající mouku. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho uhněťte rukama a přeneste na pomoučenou pracovní plochu. Měli byste získat hladké, pevné těsto, které se nelepí na prsty.
5. Namočte si dlaně a pracovní plochu trochou rostlinného oleje. Z kousku těsta vyválejte dlouhý válcovitý pruh. Rozdělte ho na menší kousky a v dlaních z nich vytvarujte kuličky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.
6. Plech s “broskvemi” vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 9-10 minut nebo dozlatova.
7. Broskve vyjměte z trouby a ještě horké do každé broskve ostrým nožem udělejte malý otvor, do kterého vložíte náplň. Ujistěte se, že neprasknou.
8. Připravte si náplň: Všechny vydlabané drobky nasbírejte do mísy a pak je rukama nasekejte. Přidejte nasekaná jádra vlašských ořechů, několik lžic jahodového džemu (může být i švestkový nebo meruňkový), rozpuštěnou čokoládu a rumovou esenci. Dobře promíchejte. Měli byste získat šťavnatou a homogenní směs.
9. Sestavte “broskve”: Každou půlku sušenky potřete lžičkou náplně, pak dvě půlky spojte k sobě a vytvořte broskve. Uspořádejte je na talíři.
10. Připravte si sirup: Vezměte dvě nádoby a nalijte do nich 80 ml vody a oblíbené ovocné příchutě. Použili jsme pomerančové a citronové aroma. Poté přilijte potravinářské barvivo a promíchejte. Použili jsme žluté a červené potravinářské barvivo.
11. Do nádoby nasypte také cukr..
12. Nasaďte si rukavice, vezměte sušenku a ponořte polovinu do žluté a polovinu do červené tekutiny. Položte je na tác nebo talíř vyložený papírovými utěrkami. Když všechna tekutina odteče, namočte je všechny do cukru.
13. Přikryjte plech kuchyňskou utěrkou, dejte ho na chladné místo a nechte broskve oschnout do druhého dne.
14. Hotové sušenky přendejte na talíř, ozdobte broskvovými listy (pokud je máte) a s chutí podávejte.
Z tohoto množství surovin jsme získali 47 sušenek. Jejich trvanlivost je dva týdny v lednici (v uzavřených plechovkách s víčkem).
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na sušenky plněné krémem zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na nejjemnější ovocný koláč – 3 broskve, 4 vejce a bílý jogurt.