Když se vrátíte domů pozdě večer, máte hlad, ale to poslední, co se vám chce, je stát hodiny u sporáku, hodí se recept na rychlou, snadnou a chutnou večeři. Určitě vyzkoušejte tento dnešní recept na Koláčky se sýrem, tvarohem a zelenou cibulkou.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Koláčky se sýrem, tvarohem a zelenou cibulkou
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 400 g kefíru 2,5 % (při pokojové teplotě)
- 1 lžička soli
- 1/3 čajové lžičky jedlé sody
- 1 žloutek
- 30 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- přibližně 400 g mouky
Pro náplň:
- 400 g sýra Telemes (rumunský sýr vyráběný z ovčího mléka)
- 100 g sladkého tvarohu
- 1 vejce
- 60 g zelené cibule
Ostatní:
- 30 g másla (na vymazání koláčů po usmažení)
Z těchto surovin získáte 6 placiček.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Kefír nalijte do hluboké mísy. Přidejte sůl a jedlou sodu. Velmi dobře promíchejte.
2. Přidejte žloutek. Míchejte.
3. Přidejte rafinovaný slunečnicový olej.
4. Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve těsto promíchejte lžící, pak ho přeneste na pomoučněnou plochu a pokračujte v hnětení rukama – jen dokud nebude hladké. Mělo by být velmi měkké a poměrně lepkavé. Pokud ho budete hníst dlouho, stane se tuhým.
5. Z těsta vytvarujte kouli a přikryjte ji potravinovou fólií. Nechte ji “odpočívat” 20-25 minut.
6. Připravte náplň: Do mísy dejte rozdrobený nebo nastrouhaný sýr, sladký tvaroh, nasekanou zelenou cibulku a vejce. Dobře promíchejte.
7. Vytvarujte placičky: Na pomoučeném stole rozdělte těsto na 6 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky a přikryjte je potravinovou fólií, aby povrch nevyschl.
8. Náplň rozdělte na 6 stejných dílů.
9. Každou kuličku těsta rozválejte rukama na placku. Jednu stranu náplně položte doprostřed. Poté slepte okraje k sobě, aby se náplň utěsnila. Posypte ho moukou a rukama nebo válečkem ho rozválejte na placku o průměru 17-18 cm.
10. Smažte placičky na suché pánvi na mírném ohni pod pokličkou 8-10 minut a několikrát je otočte ze strany na stranu. Během smažení se nafouknou, ale později ztuhnou a získají původní objem.
11. Horké placičky potřete trochou másla.
12. Podávejte s velkým potěšením!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme Vám: Zapomeňte na kupovaný chléb a raději vyzkoušejte tento domácí se sýrem a jarní cibulkou!