Proč mít koberec v kuchyni?

Koberec v kuchyni? První věc, která nás napadne, je špína, která do něj proniká, drobky, kterých je obtížné se zbavit, skvrny, které nelze vyčistit – od kávy, džusu, omáčky a kdo ví, čeho ještě! Ale opravdu to tak musí být? Ne nutně. Koberec je do kuchyně ideální – za předpokladu, že je o něj řádně pečováno a že jeho výběr je jednoduše praktický.

proč mít koberec v kuchyni?

Koberec v kuchyni – hit nebo ostuda?

Rozhodně hit! Podlaha v kuchyni je obvykle pokryta kameninou nebo dlaždicemi, které jsou obvykle studené. V létě to může být příjemné – přece jen si ochladíte nohy a je to prostě fajn, ale v zimě…? Ne každý rád chodí v pantoflích. A právě tady nás zachrání koberec do kuchyně, který v chladném počasí zahřeje nohy a zpříjemní stání u pracovní desky. 

Další výhodou koberců v kuchyni je, že… jsou velmi praktické! Neustále se říká, že je to extrémně špatné řešení, protože podlaha v kuchyni se špiní nejrychleji, tudíž bude obtížné udržet koberec v čistotě, a přitom opak je pravdou! Pokud jsou na koberci nějaké drobky – stačí jej srolovat a vyklepat, třeba jen nad vanou. Nemusíte hned vytahovat vysavač nebo mop! Pokud jde o mokré skvrny, stačí je hned otřít hadříkem nebo houbičkou s trochou čistícího prostředku. 

Posledním, ale jedním z nejdůležitějších aspektů, který hovoří ve prospěch koberce v kuchyni, je skutečnost, že se jedná o velmi stylovou a nevšední dekoraci! Koberce v kuchyni jsou vzácné, právě kvůli mylné představě o jejich praktičnosti, a přitom mohou uspořádání hodně prospět. Vizuálně zateplí místnost a dodají jí příjemnou atmosféru – kuchyně bude vypadat hezky, módně a zajímavě, tedy přesně tak, jak by měla vypadat nejdůležitější místnost v domě!

Jaký koberec do kuchyně zvolit?

Při výběru koberce do kuchyně věnujte pozornost:

  • Velikosti – v ideálním případě, by měl být koberec malý a lehký, aby jej bylo možné v případě potřeby vyklepat. 
  • Materiálu – k dostání jsou speciální koberce určené pro místnosti s vyšší vlhkostí, ale i koberce, které lze snadno prát v pračce. Právě takové se perfektně hodí do kuchyně! Z hygienických důvodů by koberec v kuchyni neměl mít velký vlas – nečistoty jsou pak obtížněji čistitelné.
  • Vzoru – čím více bude koberec vzorovaný, tím méně na něm bude vidět! V současné době se vracejí do přízně koberce s „perskými“ motivy, překypující vzory a barvami, na nichž se všechny nečistoty stávají méně viditelné. Samozřejmě nás to nezbavuje nutnosti čistit koberec, ale určitě nemusíme nervózně pokukovat po každém drobku!

Koberec v kuchyni je dokonalým řešením – praktickým a elegantním. Taková dekorace může hodně přispět, pokud jde o vizuální dojem – koberec opticky trochu zmenší prostor, takže prostorná kuchyně bude působit útulněji. Rozhodně to stojí za zvážení!