Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na lilek jako špíz. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd nebo večeře.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Lilek jako špíz
Co budeme potřebovat:
- 4 lilky
- jedna cibule
- velký stroužek česneku
- čerstvý koriandr – podle chuti (pokud nemáte rádi koriandr, můžete ho nahradit jiným druhem zelené bylinky)
- jedna lžička koření na špíz
- sůl – podle chuti
- 3 lžíce oleje
- citronová šťáva – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Odstraňte konce lilků a pomocí škrabky na zeleninu je oloupejte ze slupky. Nakrájejte je na malé kousky a vložte je do hluboké mísy.
2. Lilek promíchejte s kořením na špízy. Pokud je soli málo, dosolte ji podle chuti.
3. Přidejte 2 lžíce oleje. Znovu promíchejte.
4. Kousky lilku rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
5. Pečte 20-25 minut, dokud nejsou hotové, v troubě předehřáté na 180 °C.
6. Mezitím nakrájejte cibuli na půlměsíčky silné asi 5 cm.
7. Smažte na lžíci oleje, dokud nezměknou a nezhnědnou. Nechte vychladnout.
8. Uvařené lilky vložte do hluboké mísy. Přidejte česnek prolisovaný lisem na česnek nebo nastrouhaný na malém struhadle a koriandr nalámaný nebo nasekaný. V případě potřeby můžete podle chuti přidat citronovou šťávu. Promíchejte.
9. Lilek přendejte na talíř. Navrch položte osmaženou cibuli.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na jednoduchý jogurtovo-paprikový dresink – skvělý jak do salátů, tak k masu.