Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept – křupavá kachna na švestkové omáčce! Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kachna na švestkové omáčce
Co budeme potřebovat:
- 2 ks kachní prsa
Marináda:
- 2 KL mletý pepř
- 3 ks anýz (kvítek)
- 1 ks zázvor (velikost palce)
- 1 dl rýžové víno (nebo suché červené)
- 2 PL sójová omáčka
Švestková omáčka:
- 6 ks zralé švestky
- 6 ks sušené meruňky
- 2 PL krystalový cukr
- 1 dl voda
- 1 ks skořice (dřívko)
- 2 ks med
- 1 ks limetka
- rostlinný olej
Jak budeme postupovat:
1. Kachní prsa nařízněte pouze shora přes kůži a vložte je do mísy. Poté do mísy přidejte suroviny na marinádu: zrnka černého pepře, anýzové květy, strouhaný zázvor, víno a sójovou omáčku. Nakonec ingredience rukama dobře vmasírujte do masa, přikryjte potravinovou fólií a nechte alespoň hodinu (ideálně přes noc) odležet v lednici.
2. Při přípravě omáčky nakrájejte švestky i meruňky na menší kostky a dejte je společně vařit do rozpálené pánve. Přidejte cukr, vodu, skořici a med. Vše společně vařte, dokud směs nezíská konzistenci džemu. Poté ji sceďte přes síto a lžící vymačkejte všechny měkké části scezené šťávy. Nakonec omáčku osvěžte šťávou z limetky.
3. Prsa opečte na troše oleje z obou stran (nejprve kůží dolů), přendejte je na plech nebo do zapékací misky a pečte při 200 °C asi 12 až 15 minut (podle velikosti prsou).
4. Prsa nakrájejte na plátky a přelijte je omáčkou. Podávejte s listy čerstvého salátu nebo zarolované v čínských plackách.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme také: Brambory pečené v kachním tuku – křupavá dobrota, které nikdo neodolá.