Domácí vanilková zmrzlina bez zmrzlinovače

Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tato domácí vanilková zmrzlina vás očarí.

Domácí vanilková zmrzlina
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Domácí vanilková zmrzlina

Co budeme potřebovat:
  • 500 ml 33% smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 dužina z vanilkového lusku
  • 2 KL vanilkového extraktu

Jak budeme postupovat:

1. Smetanu vyšlehejte do šlehačky a dejte do chladničky.

2. V míse nad vodní lázní smíchejte celá vejce s cukrem a za stálého míchání zahřívejte metličkou nebo ručním mixérem asi 15 až 18 minut. Po pěti minutách se na povrchu začne tvořit pěna. Po dalších pěti minutách se objem pěny zvětší a omáčka začne houstnout. Celá směs je hotová, když zdvojnásobí svůj objem, vybledne a má konzistenci lehké polevy. Po celou dobu zahřívání je naprosto nezbytné směs neustále míchat.

3. Když směs trochu vychladne, dejte ji asi na 1 hodinu do chladničky. Tento krok zajistí, že se hotová zmrzlina bude snadno nabírat, jakmile ji vyndáte z mrazáku.

4. Vyjměte směs z lednice a šlehejte ji ve větší míse asi 10 minut, dokud směs opět nezvětší svůj objem na dvojnásobek a nezhoustne jako šlehačka.

5. Nakonec opatrně vmíchejte vychlazenou šlehačku a vanilkové lusky z lusku.

Náš tip: Pro extra vanilkovou příchuť můžete v této fázi přidat 2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu.

6. Nalijte zmrzlinu do jakékoli uzavíratelné nádoby nebo několika menších nádob. Abyste zabránili tvorbě ledových krystalků, přikryjte povrch zmrzliny potravinářskou fólií tak, aby fólie ležela přímo na povrchu zmrzliny, nádobu uzavřete a vložte do mrazničky alespoň na 6 hodin (ideálně přes noc).

Hladká a snadno kopečková domácí vanilková zmrzlina, k jejíž výrobě nepotřebujete zmrzlinovač.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Úžasný dort bez pečení, který chutná jako zmrzlina – to si zamilujete!