Nudí vás piškotové těsto? Připravte si jablečné croissanty!

Jablečné croissanty jsou velmi chutné, měkké a nadýchané. Jejich recept je jednoduchý a potřebné ingredience jsou snadno dostupné. Přípravu těchto pochoutek zvládnou i začínající kuchaři. Doporučujeme je vyzkoušet!

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Jablečné croissanty

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 120 ml rafinovaného slunečnicového oleje
  • přibližně 600 g mouky

Pro náplň:

  • 4-5 jablek
  • 2 lžíce cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 lžíce škrobu + 2 lžíce vody

Ostatní:

  • 1 vejce (na potření croissantů před pečením)
  • práškový cukr (na ozdobu)

Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Teplé mléko nalijte do hluboké mísy. Přidejte cukr a sušené droždí. Promíchejte a nechte vzniklý roztok 10-15 minut “odpočívat”, aby se kvasinky aktivovaly.

2. Přidejte sůl, vejce a olej. Dobře promíchejte metličkou.

3. Postupně přidejte prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být homogenní, měkké a nelepivé.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Vložte je do hluboké mísy a přikryjte víkem nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout 40-50 minut, dokud nezdvojnásobí nebo neztrojnásobí svůj objem.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Připravte náplň: Oloupejte jádřince a nakrájejte je na kostičky.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Nakrájená jablka vložte na pánev. Povrch posypte moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Na mírném ohni je míchejte a karamelizujte, dokud nezměknou a neodpaří se většina tekutiny z pánve.

7. Rozpusťte škrob ve vodě. Nalijte ji do pánve a pokračujte ve vaření náplně, dokud nezíská viskózní konzistenci. Přendejte na talíř a nechte vychladnout.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Vytvarujte croissanty: Těsto trochu prohněťte a pak ho rozdělte na 13-14 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Každou kuličku těsta rozválejte na tenkou kulatou placičku.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Rozřízněte ho nožem na polovinu – pouze z jedné strany.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Na pravou stranu řezu dejte vrchovatou lžičku náplně.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Poté placičku stočte do rolády: soustředně, počínaje řezem.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Rohlíky soustředně položte do kulatého plechu o průměru 24 cm, jehož dno je vyloženo pečicím papírem: špičkou ke středu plechu. Na vrcholky položte kruh z těsta.

Na náš tác se vešlo 10 rohů. Proto jsme ostatní pekli zvlášť.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Přikryjte plech potravinovou fólií a nechte 15-20 minut “odpočívat”.

15. Poté je potřete rozšlehaným vejcem pomocí silikonového štětce.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Croissanty pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Po mírném vychladnutí je přendejte na talíř. Pokud chcete, posypte je moučkovým cukrem.

Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu
Nudí vás jablečný pandipan? Připravte si croissanty s plátky jablek! Vynikající, chutné a rýchle
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Zaujal Vás tento zajímavý recept na jablečné croissanty? Sdílejte ho i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na nepečené jablečné plátky s vanilkovým pudinkem a vlašskými ořechy.