Jablečné croissanty jsou velmi chutné, měkké a nadýchané. Jejich recept je jednoduchý a potřebné ingredience jsou snadno dostupné. Přípravu těchto pochoutek zvládnou i začínající kuchaři. Doporučujeme je vyzkoušet!

Jablečné croissanty
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 120 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- přibližně 600 g mouky
Pro náplň:
- 4-5 jablek
- 2 lžíce cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 lžíce škrobu + 2 lžíce vody
Ostatní:
- 1 vejce (na potření croissantů před pečením)
- práškový cukr (na ozdobu)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Teplé mléko nalijte do hluboké mísy. Přidejte cukr a sušené droždí. Promíchejte a nechte vzniklý roztok 10-15 minut „odpočívat“, aby se kvasinky aktivovaly.
2. Přidejte sůl, vejce a olej. Dobře promíchejte metličkou.
3. Postupně přidejte prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být homogenní, měkké a nelepivé.

4. Vložte je do hluboké mísy a přikryjte víkem nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout 40-50 minut, dokud nezdvojnásobí nebo neztrojnásobí svůj objem.

5. Připravte náplň: Oloupejte jádřince a nakrájejte je na kostičky.

6. Nakrájená jablka vložte na pánev. Povrch posypte moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Na mírném ohni je míchejte a karamelizujte, dokud nezměknou a neodpaří se většina tekutiny z pánve.
7. Rozpusťte škrob ve vodě. Nalijte ji do pánve a pokračujte ve vaření náplně, dokud nezíská viskózní konzistenci. Přendejte na talíř a nechte vychladnout.

8. Vytvarujte croissanty: Těsto trochu prohněťte a pak ho rozdělte na 13-14 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.

9. Každou kuličku těsta rozválejte na tenkou kulatou placičku.

10. Rozřízněte ho nožem na polovinu – pouze z jedné strany.

11. Na pravou stranu řezu dejte vrchovatou lžičku náplně.

12. Poté placičku stočte do rolády: soustředně, počínaje řezem.

13. Rohlíky soustředně položte do kulatého plechu o průměru 24 cm, jehož dno je vyloženo pečicím papírem: špičkou ke středu plechu. Na vrcholky položte kruh z těsta.
Na náš tác se vešlo 10 rohů. Proto jsme ostatní pekli zvlášť.

14. Přikryjte plech potravinovou fólií a nechte 15-20 minut „odpočívat“.
15. Poté je potřete rozšlehaným vejcem pomocí silikonového štětce.

16. Croissanty pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

17. Po mírném vychladnutí je přendejte na talíř. Pokud chcete, posypte je moučkovým cukrem.


Přejeme dobrou chuť!
Zaujal Vás tento zajímavý recept na jablečné croissanty? Sdílejte ho i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na nepečené jablečné plátky s vanilkovým pudinkem a vlašskými ořechy.