Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Tyto pirohy plněné jehněčím masem vám zaberou jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pirohy plněné jehněčím masem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 150 mouky (jeden 250 ml šálek)
- 100 ml vroucí vody
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
Pro náplň:
- 400 g mletého jehněčího masa (pokud nemáte rádi jehněčí, můžete ho nahradit jiným druhem masa)
- 2 cibule
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Na smažení:
- 1 cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku nebo 1-2 čerstvá rajčata (oloupaná a nadrobno nakrájená)
- 50 ml oleje
- sůl – podle chuti
Ostatní:
- 3 litry vody
- sůl – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do hluboké mísy dejte prosátou mouku, sůl a horkou vodu. Trochu promíchejte lžící.
2. Přidejte vejce a olej. Nejprve těsto promíchejte lžící a poté ho hněťte rukama na stole, dokud nebude hladké, pružné a nelepivé.
3. Vytvarujte z těsta kouli a přikryjte ji pokličkou. Nechte ji 10 minut “odpočívat”.
4. Připravte náplň: Mleté maso smíchejte s velmi jemně nakrájenou cibulí, solí a mletým černým pepřem podle chuti.
5. Na smažení: Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte ji na 50 ml oleje do poloprůhledna.
6. Přidejte rajčatový protlak a sůl podle chuti. Vše míchejte a smažte, dokud není cibule hotová.
7. Do hrnce nalijte 3 litry vody. Podle chuti osolte a dejte na oheň.
8. Tvarujte těsto: Na pomoučeném stole rozválejte těsto na velmi tenký plát silný asi 2 mm.
9. Pomocí formičky nebo kulaté skleničky z ní vykrajujte kolečka.
10. Do středu každého kolečka těsta dejte vrchovatou lžičku náplně.
11. Přeložte jej na polovinu a okraje pevně slepte k sobě.
12. Poté postupně přeložte malý kousek od slepeného okraje dovnitř, čímž získáte vzhled pleteného copu.
13. Stejným způsobem vytvarujte všechny jehněčí pirohy.
14. Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vhoďte do ní pirohy. Opatrně je míchejte, aby se neslepily.
15. Vařte je na mírném ohni pod pokličkou, dokud nevyplavou na povrch vody. Nechte je ještě 2 minuty na ohni a poté je vyjměte z vody.
16. Přidejte smaženou cibuli s protlakem a pokud chcete, posypte je trochou mletého černého pepře a solí.
17. Podávejte s velkým potěšením!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na chutný a rychlý oběd: Plněná roláda z mletého masa pečená v troubě – doporučujeme!