Užijte si společné chvíle s rodinou ještě o trochu víc a dopřejte si i něco netradičního. Tento recept na domácí brioškový chléb si zamilujete. Pokud těsto připravíte dnes, zítra upečete ten nejlepší chléb, jaký jste kdy jedli.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí brioškový chléb
Co budeme potřebovat:
Kvásek:
- 60 g hladká mouka (T 650)
- 1 balíček sušené droždí (7 g)
- 50 g mléko (studené, odvážené)
Těsto:
- 340 g hladká mouka (T 650)
- 40 g cukr krystal
- 1/2 KL sůl
- 4 ks vejce (M)
- 150 g změklé máslo
Ještě potřebujeme:
- 1 ks vejce
- 1 KL mléko
- trochu máslo na vymazání dortové formy a rozetření po upečení
- trochu hladká mouka na vysypání dortové formy
Jak budeme postupovat:
1. Kvásek: v míse smíchejte mouku se sušeným droždím, přidejte mléko (studené), promíchejte, přikryjte a nechte hodinu při pokojové teplotě.
2. Těsto: V míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
3. Vejce rozšlehejte v jiné míse a poté je přidejte k mouce a aktivnímu kvásku.
4. Vypracujte hladké těsto a po lžících přidávejte změklé máslo.
5. Když spotřebujete všechno máslo, přeneste těsto na pracovní plochu a hněťte, dokud nebude hladké a pružné (10 minut nebo déle).
6. Těsto vložte do formy na bochník, přikryjte a nechte první 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
7. Poté z vykynutého těsta vymačkejte vzduch, vytvarujte z něj opět bochník, vraťte ho do mísy, přikryjte potravinovou fólií a dejte přes noc do chladničky (nejméně 12 hodin).
8. Druhý den těsto rozdělte na devět stejných dílů a z každého vytvarujte kulatý bochník.
9. Osm bochníků rozložte po obvodu dortové formy (můžete použít i formu o průměru 24 cm), kterou jste lehce vymazali máslem a vysypali moukou. Poslední bochník vložte doprostřed, přikryjte a nechte kynout dalších 90 až 120 minut.
10. Před pečením potřete briošku vejcem rozšlehaným s kapkou mléka a pečte ji 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
11. Upečený brioškový chléb potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Určitě Vás zaujme: Recept na výborné domácí pečivo s mozzarellovou náplní: Nahraďte klasické kupované pečivo!