Tradiční slaný koláč na víně s dušeným hovězím

Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme tradiční slaný koláč na víně s dušeným hovězím. Tento koláč se tradičně podává v britských hospodách. Křehká dušená hovězí plec ve dvou druzích těsta.

Tradiční slaný koláč na víně s dušeným hovězím
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Tradiční slaný koláč na víně s dušeným hovězím

Co budeme potřebovat:

Masová náplň:

  • 3 PL olej
  • 700 g hovězí plec
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks větší mrkev
  • 1 ks stopkový celer
  • 3 stroužky česnek
  • 100 g slanina
  • 3 větvičky tymián
  • 2 PL rajčatové pyré
  • 1/4 KL mletý hřebíček
  • 1 PL worcestrová omáčka
  • 1,5 PL hladká mouka
  • 300 ml červené víno
  • 500 ml hovězí vývar
  • podle chuti sůl, mletý černý pepř

Křehké těsto:

  • 300 g hladká mouka
  • 1/2 KL sůl
  • 180 g studené máslo
  • trochu studená voda

Na vrch:

  • 1 balíček listové těsto
  • 1 kus vejce

Jak budeme postupovat:

1. Masová náplň: plecko nakrájejte na větší kousky a osmažte je na rozpáleném oleji dozlatova. Během pečení je lehce osolte a opepřete.

2. Když je hovězí maso z obou stran opečené, vyjměte ho z pánve a do tuku kápněte ještě trochu oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou mrkev a stopkový celer. Vše společně osmahněte do měkka, pak přidejte na plátky nakrájený česnek a kostičky slaniny.

3. Vše společně smažte asi 5 minut, pak přidejte protlak, mletý hřebíček, worcestrovou omáčku, ingredience promíchejte a zaprašte moukou. Ještě minutu smažte a vše zalijte vínem, asi 5 minut povařte a nakonec přidejte vývar.

4. Pánev přikryjte, snižte teplotu na minimum a masovou náplň vařte za občasného míchání asi 90 minut. Vyjměte je a nechte zcela vychladnout.

5. Mezitím si připravte těsto: v míse smíchejte mouku, sůl a studené máslo nakrájené na kostičky. Vypracujte těsto konečky prstů a postupně přidávejte ledovou vodu (po lžících), abyste vytvořili celý bochník těsta, který vložte zabalený do potravinové fólie na 15 minut do mrazáku.

6. Vychlazené těsto rozválejte na velikost koláčové formy (23 cm), přeneste ho do formy a přitlačte na dno a boky. Odřízněte přečnívající části, těsto propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem, posypte například rýží nebo sušenými luštěninami a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 12 minut. Odstraňte papír a zátěž a vraťte těsto do trouby ještě asi na 10 minut, dokud není lehce růžové a pevné na dotek.

7. Listové těsto rozválejte na kruh o něco většího průměru, než je průměr koláčové formy.

8. Z vychladlé masové náplně vytáhněte stonky tymiánu a maso natrhejte dvěma vidličkami na menší kousky.

9. Náplň navrstvěte na předpečené křehké těsto ve formě, zarovnejte, přeložte listové těsto, odřízněte přečnívající části a okraje přitlačte vidličkou, aby se obě těsta utěsnila.

10. Uprostřed listového těsta udělejte nožem otvor, aby mohla unikat pára, povrch listového těsta potřete vajíčkem a koláč dejte na 30 minut do trouby.

Koláč je fantastický sám o sobě, ale můžete ho podávat s bramborovými lupínky nebo salátem z čerstvé zeleniny.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme Vám: Tortilla s pikantním chilli – dušené hovězí s chilli a zeleninou, zabalené v pšeničné placke. Dokonalé!