Tradiční chléb s přílohou z brynzy, zakysané smetany, slaniny a cibule

Podplamenník neboli podpecník je tradiční chléb s přílohou například z brynzy, zakysané smetany, slaniny a cibule, který se peče v peci. Nemusíte ho péct pouze v peci, ale můžeme ho péct i v bežné troubě. Výsledek je stále stejný.

Pod plamenem! Vynikající chléb
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

Kvásek:

  • 150 ml vlažného mléka
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 1/2 kostky droždí

Těsto:

  • 500 g hladká mouka
  • 1 lžička soli
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 2 ks uvařený brambor
  • máslo na vymazání plechu

Příloha:

  • 400 g kyselá smetana
  • 250 g bryndza
  • 250 g slanina
  • 2 ks vejce
  • 1 ks cibule
  • sůl – podle chuti
  • kopr – podle chuti
  • pažitka – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Kvásek: Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Necháme na teplém místě asi 15 minut kynout.

2. Těsto: Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl, vejce, olej a rozmačkané vařené brambory. Poté přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. V případě potřeby přidejte více vlažného mléka.

3. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho na teplém místě asi 1 hodinu kynout.

4. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vymažte máslem.

5. Vykynuté těsto položte na vymazaný plech. Brynzu smíchejte se zakysanou smetanou, vejci a solí podle chuti. Rozetřete na těsto, posypte nakrájenou slaninou a cibulí. Podle chuti posypte koprem nebo pažitkou. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.

6. Podávejte ihned po upečení.