Podplamenník neboli podpecník je tradiční chléb s přílohou například z brynzy, zakysané smetany, slaniny a cibule, který se peče v peci. Nemusíte ho péct pouze v peci, ale můžeme ho péct i v bežné troubě. Výsledek je stále stejný.
Co budeme potřebovat:
Kvásek:
- 150 ml vlažného mléka
- 1 lžička krystalového cukru
- 1/2 kostky droždí
Těsto:
- 500 g hladká mouka
- 1 lžička soli
- 1 ks vejce
- 3 lžíce oleje
- 2 ks uvařený brambor
- máslo na vymazání plechu
Příloha:
- 400 g kyselá smetana
- 250 g bryndza
- 250 g slanina
- 2 ks vejce
- 1 ks cibule
- sůl – podle chuti
- kopr – podle chuti
- pažitka – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Kvásek: Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Necháme na teplém místě asi 15 minut kynout.
2. Těsto: Mouku prosejeme do mísy a přidáme sůl, vejce, olej a rozmačkané vařené brambory. Poté přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. V případě potřeby přidejte více vlažného mléka.
3. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
4. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vymažte máslem.
5. Vykynuté těsto položte na vymazaný plech. Brynzu smíchejte se zakysanou smetanou, vejci a solí podle chuti. Rozetřete na těsto, posypte nakrájenou slaninou a cibulí. Podle chuti posypte koprem nebo pažitkou. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.
6. Podávejte ihned po upečení.