Tyto koláče jsou uvnitř měkké a na povrchu křupavé.
jsou senzačně chutné a velmi aromatické! A co je nejdůležitější
je, že jsou jednoduché a snadné na výrobu!
PŘÍSADY (MUSÍ BÝT STUDENÉ):
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 100 g cukru (nebo podle chuti)
- 1 středně velké vejce
- 170 g dýňového pyré (3/4 hrnku)
- 50 ml mléka nebo smetany na šlehačku
- 100 g másla
- 330 g mouky (přibližně)
- 10 g prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
- 1 špetka soli
- 80 g rozinek/ořechů (nepovinné)
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/4 čajové lžičky zázvoru
- 1/4 čajové lžičky hřebíčku
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru + mléko
- 50 g moučkového cukru + 1 práškové koření +mléko
Jak budeme postupovat:
1. Smíchejte vejce s cukrem, mlékem, solí a dýňovým pyré.
Tip: Pečení dýně v troubě při teplotě 180 °C do měkka v mikrovlnné troubě, nebo ji můžete uvařit v hrnci nebo páře.
2. Mouku prosejeme do velké mísy, přidejte prášek do pečiva a koření.
Tip: Pokud nemáte rádi některé z uvedených koření nebo je prostě nemáte po ruce, pak je nepřidávejte.
3. Do mísy s moukou přidejte studené máslo (můžete ho nechat 20 minut v mrazáku) nakrájené na kostičky nebo nastrouhané a rukama ho třete, dokud nevznikne drobivé těsto. Pracujte rychle, aby se máslo nezahřálo teplem vašich rukou.
Tip: Nemusíte mít nutně homogenní drobky, mohou zůstat malé kousky másla.
4. Přidejte rozinky a promíchejte. Rozinky předem namočte na 10 minut do horké vody, poté je omyjte a osušte kuchyňskými utěrkami.
5. Udělejte důlek a nalijte směs tekutých přísad. Těsto míchejte lžící, dokud se do něj nevsákne mouka.
Tip: V případě potřeby přidejte více mouky. Finální těsto by měl držet tvar a být lepivý.
6. Těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu a poprašte ho moukou.
7.Těsto rozdělte na několik částí. Těsto několikrát propracujte od okrajů ke středu.
8. Z těsta vytvarujte kulaté těsto o tloušťce 1,5 cm a nakrájejte ho na 8 dílů.
9. Přeneste koláče na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 190 °C 15-20 minut. Udělejte test párátkem a nechte je 10-15 minut vychladnout.
10. Připravte si glazuru: Do moučkového cukru přidejte trochu mléka a míchejte, dokud nezískáte správnou konzistenci.
11. Totéž proveďte s kořeněnou polevou, může mít trochu hustší konzistenci.
12. Koláče potřete bílou polevou, pak přelijte kořeněnou polevu do zdobicího sáčku a ozdobte.
13. Měkké a nadýchané koláče jsou obzvlášť dobré! Chuť je senzační a vaří se rychle!