Křupavý dort s jahodami – nikdo mu neodolá

Křupavý dort s jahodami, který si zamilujete pro jeho křupavé těsto plněné sladkými jahodami. Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert.

Křupavý dort s jahodami, nikdo mu neodolá
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 1 KL soli
  • 3 lžíce moučkového cukru, ledová voda

Nádivka:

  • 1 dl voda
  • 500 g jahody
  • 350 g jahodový džem
  • 2 KL vanilkový extrakt
  • 1 KL maizena

Na potření:

  • 1 ks vejce
  • 2 KL kryštalový cukr

Jak budeme postupovat:

1. Studené máslo nakrájejte na kostky a dejte na 5 minut do mrazáku.

2. V chlazené misce si připravte ledovou vodu. Ideální je kostky ledu zalít studenou vodou.

3. Prosejte mouku, přidejte sůl, cukr a kostky studeného másla. Rukama vypracujte vláčné těsto, přidávejte po lžících ledovou vodu a pokaždé hněťte rukama, dokud se těsto nespojí v jeden celek.

4. Těsto rozdělte na dvě části, 2/3 a 1/3, každou část zvlášť zabalte do plastové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.

5. Vložte do mrazáku a nechte vykynout.

Předehřejte troubu na 200 °C.

6. Na pomoučené desce vyválejte větší část těsta do kruhu dlouhého asi 30 cm a přeneste ho do koláčové formy (26 cm).

7. Příprava náplně: v hrnci na mírném ohni rozpusťte jahodový džem ve vodě, přidejte vanilkový extrakt a nakonec mimo oheň vmíchejte rozpůlené jahody. Přidejte lžičku maizeny a dobře promíchejte. Nalijte náplň do těsta.

8. Z menší části těsta vyválejte tenký plát a vykrajovátkem vykrájejte květy nebo jiné tvary. Položte je na povrch koláče, potřete vejcem, pocukrujte a pečte asi 40 minut.