Višňová bublanina s cukrovým sirupem

Višňová bublanina s cukrovým sirupem Vás okouzlí. Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.

Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 2 ks vajec
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3/4 šálku plnotučného mléka
  • 1/2 šálku oleje
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 KL jedlé sody

Sirup:

  • 1 hrnek vody
  • 1/2hrnka kryštálový cukr
  • 1 ks skořice celá (drievko)
  • 1 ks pomeranč
  • 3 ks celé hřebíčky
  • šťava z marinovaného ovoce
  • 2 hrnky třešně (odkostkované)
  • 2 PL kryštálový cukr

Jak budeme postupovat:

1. Třešně omyjte a zbavte pecky. Posypte je krystalovým cukrem a nechte marinovat. Později je scedíme a šťávu si necháme na sirup.

2. Rozpálíme troubu na 180 °C.

3. Na těsto smícháme: vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko a olej. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a sodou a postupně ji přidávejte do tekuté směsi. Smíchané těsto navrstvíme do hluboké formy (koláč vykyne), kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Navrch položte třešně a pečte asi 30 minut.

4. Mezitím si připravte sirup. V hrnci zahřejte vodu, cukr, pomerančovou kůru, skořici, hřebíček a scezenou ovocnou šťávu. Přiveďte k varu a nechte asi 5 minut probublávat. Odstavte sirup z ohně a nechte ho vychladnout.

5. Horký koláč po částech přelijte vlažným sirupem a nechte ho nasáknout – asi 20 minut. Nakrájejte na čtverečky a podávejte.