Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na tvarohový koláč si zamilujete.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 ml teplé vody
- 200 ml teplého mléka
- 10 g sušeného droždí
- 8 g soli
- 600 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 ml rafinovaného slunečnicového oleje
Pro náplň:
- 200 g sýra feta/tvarohu
Ostatní:
- 1 žloutek (na potření koláče před pečením)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do hluboké mísy nalijte teplou vodu a teplé mléko. Přidejte sušené droždí. Míchejte metličkou, dokud se zcela nerozpustí.
2. Postupně přidejte prosátou mouku a sůl. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být hladké, homogenní, měkké a mírně lepkavé.
3. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte je pokličkou nebo potravinovou fólií a nechte 45 minut kynout na teplém místě.
4. Připravte náplň: Rozpusťte máslo a smíchejte ho s rafinovaným slunečnicovým olejem.
5. Sýr feta rozmačkejte vidličkou.
6. Vytvarujte koláč: Vykynuté těsto přeneseme na pomoučněnou desku a trochu prohněteme. Poté je rozdělte na 3 stejné části a vytvarujte kuličky.
7. Na pomoučené desce rozválejte každý kousek těsta na kulatý plát silný asi 2-3 mm.
8. Poté položte pláty těsta na sebe, potřete je směsí másla a oleje a posypte je rozdrobeným sýrem.
9. Horní plát těsta přeložte (na čtyři části – jako obálku) a každý přeložený plát potřete máslem smíchaným s olejem.
10. Pokračujte ve skládání prostředního listu.
11. Pokračujte ve skládání spodního listu.
12. Koláč přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
13. Přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ji 30 minut “odpočívat”.
14. Poté ji rukama přitlačte a postupně rozprostřete.
15. Koláč potřete rozšlehaným žloutkem pomocí štětce.
16. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 190°C.
17. Přikryjte je kuchyňskou utěrkou a nechte 10 minut odpočívat. Poté je nechte odkryté, dokud zcela nevychladnou.
18. Koláč s velkou chutí naporcujte a podávejte!
Příprava je snadná a poměrně rychlá. Je velmi vrstevnatá, jemná, hladká a chutná. Opravdová lahůdka! Chutné, které nenechají nikoho lhostejným!