Toto jsou ony – slavné palačinky s tvarohovou náplní. Kdo by si je z dětství nepamatoval? Vyzkoušejte je podle našeho receptu.
Pokud trpíte intolerancí laktózy nebo prostě nemáte rádi chuť mléka, můžete palačinky připravit z vody. Jsou stejně jemné, měkké a chutné. Můžete je podávat s marmeládou nebo je připravit s jinou náplní, pokud nemáte rádi tvaroh.
Palačinky s tvarohovou náplní
Co budeme potřebovat:
Na palačinky:
- 1 litr vody
- 3 vejce
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 400 g mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce 9% octa
- 3 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje
Na tvarohovou náplň:
- 400 g sladkého tvarohu
- 1 vejce
- 3-4 polévkové lžíce moučkového cukru nebo cukru v prášku (podle sladkosti sýra)
- 8 g vanilkového cukru (nepovinné)
Ostatní:
- 40 g rozpuštěného másla
Jak budeme postupovat:
1. Připravte palačinky: Vejce, cukr a sůl vyšlehejte mixérem do hladka.
2. Přidejte vodu. Míchejte.
3. Přidejte prosátou mouku. Velmi dobře promíchejte mixérem, aby nezůstaly žádné hrudky.
4. V samostatné misce rozpusťte jedlou sodu a ocet. Poté ji přidejte do těsta.
5. Přidejte rafinovaný slunečnicový olej. Znovu promíchejte. Měli byste mít poměrně tekuté těsto.
6. Těsto nechte 20-25 minut odpočívat. Přenesli jsme ji do láhve, abychom ji mohli opatrně nalít na pánev bez použití naběračky.
7. Rozpalte pánev a potřete ji trochou rafinovaného slunečnicového oleje (těsně před smažením první palačinky). Těsto protřepejte a rozetřete na pánev, naklánějte ji různými směry, abyste získali tenkou placku.
8. Smažte palačinku, dokud se nezkroutí, pak ji otočte na druhou stranu a smažte ještě chvíli dozlatova.
9. Palačinky nechte mírně vychladnout a pak je rozkrojte na poloviny.
10. Připravte náplň: Do mísy dejte tvaroh, vejce, moučkový cukr a vanilkový cukr. Mixujte, dokud není hmota hladká a homogenní.
11. Podél rovného okraje každé poloviny palačinky dejte lžící přiměřené množství náplně. Poté přehněte okraje kolmo k náplni dovnitř a srolujte do ruličky, přičemž začněte od pravého okraje.
12. Vložte palačinky do máslem vymazaného pekáče a kompaktně je položte na sebe. Každou vrstvu potřete rozpuštěným máslem.
13. Přikryjte plech hliníkovou fólií. Palačinky pečte 30-40 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
14. Palačinky plněné tvarohem podávejte a vychutnejte si jejich báječnou chuť!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme také domácí croissanty s nutellou či marmeládou.