Domů Recepty Domácí kynutý jablečný koláč s drobenkou jako od babičky

Domácí kynutý jablečný koláč s drobenkou jako od babičky

Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, připravte si tento neodolatelný domácí kynutý jablečný koláč s drobenkou jako od babičky. Ten koláč jsme milovali už jako děti.

Domácí kynutý jablečný koláč s drobenkou jako od babičky
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Kynutý jablečný koláč s drobenkou

Co budeme potřebovat:

  • 7 ks jablek
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 ml teplého mléka
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 1 kostka droždí
  • 100 ml oleje
  • 100 g mletých ořechů
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • mletá skořice

Drobenka:

  • 3 lžíce hrubá mouka
  • 3 lžíce krystalový cukr
  • 50 g másla

Jak budeme postupovat:

1. Do mléka přidejte 1 lžíci krystalového cukru a rozdrobte droždí. Nechte na teplém místě asi 15 minut, aby se vytvořil kvásek.

2. Mouku, zbylý cukr krystal, sůl a olej dejte do mísy. Poté přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout.

3. Mezitím oloupeme, nastrouháme a prohněteme jablka. Z hrubé mouky, cukru a másla připravte drobenku.

4. Vykynuté těsto rozválejte nebo rukama rozprostřete na plech. Posypeme mletými ořechy a rozložíme na nastrouhaná jablka, která posypeme vanilkovým cukrem a mletou skořicí. Nakonec posypeme drobenkou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 až 25 minut.

Nepřehlédněte:
Jednoduché, svěží a syté palačinky s citrónovým tvarohem

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také nepečený mléčný řez se smetanou z dob našeho dětství!