Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na žemlovku s lesním ovocem a tvarohem je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku.
Co budeme potřebovat:
- 8 ks malých housek nebo rohlíků
- 250 g lesního ovoce (borůvky, jahody, ostružiny, rybíz)
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 lžíce zlatého klasu
- 4 ks vajec
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 10 lžic krystalového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 špetka muškátového oříšku
- máslo na vymazání
- sůl
Jak budeme postupovat:
1. Žloutky oddělíme od bílků a bílky se špetkou soli a jedním vanilkovým cukrem vyšleháme do tuhého krému.
2. Ovoce smíchejte s polovinou (5PL) cukru a nechte asi 10 minut marinovat. Ovoce scedíme a vmícháme do něj tvaroh a zlatý klas.
3. Ve velké míse vyšleháme žloutky s cukrem (5PL), vanilkovým cukrem (jeden balíček) a rozpuštěným máslem (ne horkým). Přidejte čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, mléko a smetanu. Znovu promíchejte.
4. Pečivo nakrájejte na kolečka, přidejte je do mísy a pomalu je vtlačte do tekuté směsi, aby se dobře vsáklo. Nechte je alespoň 15 minut odstát.
5. Troubu předehřejte na 180 °C.
6. Polovinu navlhčeného pečiva naplňte do máslem vymazané zapékací misky. Navrch navrstvěte směs ovoce a tvarohu a druhou polovinu pečiva. Pečte v troubě asi 30 minut. Vytáhněte je, potřete povrch sněhem, snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 15 minut dozlatova.