Tento bezvaječný čokoládový dort je ideální pro milovníky sladkostí, kteří zbožňují čokoládu, ale nemohou jíst vejce. Doporučujeme vyzkoušet! Získá si vás svou dokonalou chutí!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 270 ml mandlového nebo běžného mléka
- 1 špetka soli
- 150 g cukru
- 80 ml slunečnicového rostlinného oleje
- 200 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 14 g prášku do pečiva
Na polevu:
- 100 g hořké nebo mléčné čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do hluboké mísy nalijte mandlové nebo obyčejné mléko. Přidejte špetku soli, opražený cukr a rostlinný olej a jemně promíchejte metličkou, aby se ingredience spojily.
2. Mouku, kakao a prášek do pečiva prosejte přímo do mísy a smíchejte s tekutou směsí. Dávejte pozor, abyste nezanechali hrudky. Měli byste mít hladkou a krémovou směs.
3. Dno vyjímatelné formy na pečení vyložte pečicím papírem (můžete ho vymazat máslem, pokud chcete) a nalijte do něj těsto.
Průměr naší formy je 18 cm.
4. Pečivo pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
5. Vyjměte plech z trouby, odstraňte kroužek, vyjměte těsto a dejte ho vychladnout na mřížku.
Tip: V případě potřeby můžete horní vrstvu těsta naříznout, aby byla hladší a rovnější.
6. Příprava polevy: Čokoládu nalámejte na malé kousky a přidejte do mísy se smetanou ke šlehání (nebo mlékem) a postavte mísu na páru, aby se čokoláda rozpustila. Můžete také použít horkou smetanu a čokoládu v ní rozpustit. Průběžně míchejte, dokud nebude hladké.
7. Vzniklou polevou polijte povrch vychladlého těsta a nechte ji trochu odkapat i po stranách.
8. Dort ozdobte čokoládovými drobky. Pokud máte čas, můžete ho nechat v lednici, dokud poleva neztuhne.
Nyní je dort připraven! Můžete ho nakrájet na plátky a vychutnat si ho s šálkem čaje nebo sklenicí mléka! Chutná skvěle!