Dnes představujeme recept na netradiční předkrm: Velmi atraktivní, barevný a chutný dort se špenátem, smetanovým sýrem a lososem. Pusťte se do vaření!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort se špenátem, smetanovým sýrem a lososem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 120 g hladké mouky
- 4 středně velká vejce
- 50 g zakysané smetany
- 70 ml oleje
- 5 g prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 50 g čerstvého špenátu nebo petržele (oba druhy zeleně dodají těstu sytou barvu, ale je třeba mít na paměti, že na rozdíl od špenátu se chuť petržele v konečném výrobku projeví)
Pro náplň:
- 300 g smetanového sýra
- 300 g uzeného lososa
Jak budeme postupovat:
1. Omyjte a osušte špenát/petržel. Doporučuje se používat pouze listovou zeleninu (bez stonků a stonků). Vložte je do mísy mixéru a rozmixujte na hladké pyré.
2. Oddělte bílky od žloutků.
3. Žloutky, smetanu a olej dejte do mísy se zeleným pyré. Šlehejte do hladka. Vzniklou směs přelijte do hluboké mísy.
4. Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Poté je prosejeme přes jemné síto.
5. Bílky se solí šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky. V polovině míchání přidejte cukr.
6. Do špenátové směsi přidejte mouku a promíchejte ji do hladka.
7. Pak do těsta postupně (po 2-3 lžících) přidávejte bílkovou pěnu a opatrně ji krouživými pohyby zapracovávejte směrem zdola nahoru. Výsledkem bude polotekuté a velmi vzdušné těsto.
8. Přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřete. Použili jsme obdélníkový plech o rozměrech 25 x 30 cm. Pokud chcete mít tenčí těsto, můžete použít standardní plech (30 x 40 cm).
9. Těsto pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Zda je těsto hotové, zkontrolujte párátkovou zkouškou (po vyjmutí ze středu těsta by na něm neměly být žádné stopy těsta) nebo zatlačením prstem (prst by se neměl do těsta zabořit).
10. Nechte těsto na pánvi mírně vychladnout. Poté ho vyjměte z pánve a odstraňte z povrchu pečicí papír. Nechte zcela vychladnout.
11. Okraje těsta pečlivě ořízněte, aby se vyrovnaly. Poté ho rozkrojte napůl (křížem).
12. Jeden ze vzniklých vrcholů rovnoměrně potřete tvarohem. Přikryjte druhým těstem.
13. Nakrájejte dort na kousky (velikost závisí na vašich preferencích).
14. Uzeného lososa nakrájejte na tenké plátky. Každý plátek ryby srolujte do tvaru kytičky a položte na kousek dortu.
S náplněmi do tohoto předkrmového dortu můžete experimentovat, použít jiné ingredience nebo je přidat k těm v tomto receptu.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept na dort se špenátem, smetanovým sýrem a lososem zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Doporučujeme také lahodná kuřecí prsa zabalená v listovém těstě plněná špenátem a sýrem – nemají chybu!