Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit dort se smetanovým sýrem a jahodovým džemem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort se smetanovým sýrem a jahodovým džemem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 vejce
- 90 g cukru
- 90 g hladké mouky
- 3 g prášku do pečiva
Na krém:
- 200 g smetany ke šlehání min. 30 %
- 30 g moučkového cukru
- 150 g smetanového sýra (my jsme použili mascarpone)
Pro sirup:
- 20 g cukru
- 30 ml vody
Ostatní:
- 180 g jahodového džemu.
Koláč jsme upekli v kulatém plechu o průměru 18 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Vejce a cukr šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 7-10 minut, dokud nejsou nadýchané, objemné a bělavé, přičemž na těstě zůstanou trvalé šmouhy.
2. Vmíchejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva. Míchejte stěrkou nebo špachtlí krouživými pohyby směrem nahoru.
3. Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
4. Pečivo pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
5. Nechte je 15 minut vychladnout, pak je tenkým nožem oddělte od stěn formy a vyjměte je z formy. Počkejte, až zcela vychladne. Pak ji rozkrojte na 3 části (prostřední část je tenčí než ostatní).
6. Střední těsto roztrháme na kousky a rozdrtíme ho mixérem. Použijete ji jako dekoraci.
7. Připravte krém: Smetanu ke šlehání (studenou, právě vyndanou z lednice) vyšlehejte mixérem, dokud se neobjeví měkké špičky.
8. Přidejte moučkový cukr a smetanový sýr. Mixujte, dokud se neobjeví tuhé špičky.
9. Krém přendejte do zdobicího sáčku.
10. Jahodový džem přendejte do mísy.
11. Připravte sirup: Rozpusťte cukr v horké vodě. Výsledný roztok nechte zcela vychladnout.
12. Sestavte dort: na první dortový plát naneste silnou vrstvu krému.
13. Poté okraje dortu ohraničte kroužkem krému a doprostřed rozetřete jahodový džem.
14. Vrchní vrstvu rozetřete na dort a položte ji na něj.
15. Povrch a okraje dortu potřete zbylým krémem.
16. Pokryjte drobky z prostřední části zbylého těsta.
17. Koláč nechte v chladničce alespoň 30 minut.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na dort se smetanovým sýrem a jahodovým džemem zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na fantastický nepečený smetanový dort s džemem, sušenkami a čokoládou.