Recept na velmi chutné, voňavé a jemné croissanty, které se skvěle hodí k přestávce na kávu nebo čaj.

Tento recept je připraven z těsta ze zakysané smetany, bez droždí. Jako náplň můžete použít cokoli, co máte rádi, např. džem, marmeládu, lesní plody, mák nebo tvaroh.
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 200 g másla (lze nahradit margarínem)
- 200 g fermentované smetany s libovolným obsahem tuku
- 100 g cukru
- 0.5 l lžičky sody bikarbony
- 1 čajová lžička octa (jablečného nebo obyčejného 9%)
- pevný džem na náplň (máme malinový a dýňový)
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce přidejte máslo a rozpusťte ho na mírném ohni. Můžete to také udělat v mikrovlnné troubě. Dávejte však pozor, abyste ji nepřehřáli.
2. Rozpuštěné máslo a smetanu přidejte do mísy a spojte je dohromady.

3. Rozpusťte jedlou sodu se lžičkou octa a přidejte ji do mísy. Míchejte.

4. Postupně začněte přidávat mouku a míchejte stěrkou. Když těsto začne tuhnout, pokračujte v hnětení rukama.

5. Těsto rozdělte na šest stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.

6. Na pomoučeném válu vyválejte každou kuličku na tenký kulatý plát o tloušťce asi 1-2 mm.

7. Každý plát rozdělte na 8 klínů (nebo 12 klínů, pokud máte rádi menší rohlíky).

8. Na širší okraj každého sektoru dejte náplň (marmeládu), srolujte do tvaru špalíčku a obalte v cukru.

9. Croissanty položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20-25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

10. Vyjměte plech z trouby a croissanty ihned přendejte na talíř (pokud vychladnou, bude obtížnější je odlepit od pečicího papíru).
