Když se vrátíte domů pozdě večer, máte hlad, ale to poslední, co se vám chce, je stát hodiny u sporáku, hodí se recept na rychlou, snadnou a chutnou večeři. Určitě vyzkoušejte tento dnešní recept na pečený květák s vejci a strouhankou, s jogurtovým dresinkem.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečený květák s vejci a strouhankou, s jogurtovým dresinkem
Co budeme potřebovat:
- 1 velký květák (asi 1,5 kg)
- 30 ml oleje
- 20 g másla
- 3 lžíce strouhanky
- 3 vejce
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Na dresink:
- 150 ml řeckého jogurtu
- 1 malý svazek bylinek (my jsme použili 2 snítky kopru a 2 snítky petrželky)
- 2 stroužky česneku
- špetka soli
Jak budeme postupovat:
1. Z květáku odstraňte listy a stonek. Velmi dobře ji omyjte a pak ji rozdělte na růžičky. Ty rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti) tak, abyste získali stejné kousky.
2. Vložte kousky květáku do hrnce s vroucí, mírně osolenou vodou. Vařte je 4-5 minut od varu (podle konzistence, kterou máte rádi: al dente nebo dobře uvařené; můžete je i propíchnout vidličkou nebo ochutnat, abyste získali požadovanou konzistenci).
3. Děrovanou lžící přendejte uvařený květák do cedníku. Nechte je zaschnout a vychladnout.
4. Na rozpálenou pánev dejte olej a máslo. Počkejte, dokud se nespojí. Poté přidejte uvařený květák a velmi dobře promíchejte, aby se tuk rovnoměrně rozprostřel po povrchu. Smažte 2-3 minuty za občasného míchání.
5. Postupně přidávejte strouhanku a dobře ji promíchejte stěrkou, aby se rovnoměrně rozprostřela na kousky květáku. Pokračujte ve smažení, dokud strouhanka nevstřebá zbývající tuk na pánvi.
6. Přidejte rozšlehaná vejce do hladka, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Za stálého míchání smažte květák, dokud nejsou vejce zcela hotová.
7. Smažený květák přendejte na talíř.
8. Připravte omáčku: Řecký jogurt smíchejte s nasekanou zeleninou, česnekem prolisovaným lisem na česnek a špetkou soli.
9. Pečený květák podávejte s jogurtovým dresinkem!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na pečený květák s vejci a strouhankou zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na rychlá snídaně se třemi vejci. Neuvěřitelně chutné!