Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na dort “Mléčná pěna”. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort “Mléčná pěna”
Co budeme potřebovat:
Na těsto (18 cm):
- jedno vejce
- 50 g másla (při pokojové teplotě)
- 1/3 lžičky prášku do pečiva
- 70 g hladké mouky
- špetka soli
- 40 g cukru
- 1/3 lžičky vanilkového cukru
Na pěnu:
- 180 g másla (při pokojové teplotě)
- 80 g kondenzovaného mléka (pokojová teplota)
- 10 g kakaového prášku
- 13 g želatiny (my jsme použili želatinu Dr. Oetker’s, rychle rozpustnou)
- 300 g cukru
- 50 ml vody (na želatinu) + 130 ml vody (na cukrový sirup)
- 3 bílky
- 1 špetka soli
- jedna lžička citronové šťávy
Na polevu:
- 40 g hořké čokolády
- 25 g másla
Na ozdobu:
- 20 g čokolády
Průměr dortu je 19-20 cm, výška 6 cm a hmotnost 920 g.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si pracovní desku: do hluboké mísy vložte měkké máslo pokojové teploty. Vše šlehejte mixérem 4-5 minut, dokud nezískáte bělavou a nadýchanou hmotu.
2. Přidejte vanilkový cukr, mletou sůl a vejce. Vše mixujte 4 minuty do nadýchané konzistence
3. Vmíchejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva. Pomocí stěrky rozmixujte do hladka. Měli byste mít měkké, vzdušné těsto.
4. Těsto přeneseme na plech o průměru 18 cm, jehož dno vyložíme pečicím papírem, a co nejrovnoměrněji ho rozetřeme (my jsme použili kruh, jehož dno jsme vyložili pečicím papírem a alobalem a položili na plech).
5. Pečte těsto 18-20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Doba pečení a teplota mohou záviset na vlastnostech vaší trouby. Propečení těsta zkontrolujte pomocí párátka: uprostřed by mělo být suché, beze stop těsta.
6. Vyjměte těsto z plechu a nejprve ho tenkým nožem oddělte od boků. Nechte vychladnout.
7. Odstraňte pečicí papír z povrchu a opatrně jej rozřízněte na polovinu (podélně).
8. První polovinu těsta položte na plech a kolem něj vyložte odnímatelný kruh o průměru 19-20 cm (pokud jsou poloviny těsta nestejné, položte na plech tu silnější). Strany kruhu vymažte máslem a vyložte je pruhem pečicího papíru, který co nejúhledněji naaranžujte, aniž byste ho pomačkali.
9. Připravte pěnu: měkké máslo šlehejte mixérem 5 minut, dokud nezbělá a nestane se nadýchaným. Postupně za stálého míchání přidávejte kondenzované mléko.
10. Vzniklý krém rozdělte na poloviny (po 130 g) a vložte do samostatných misek.
11. Do poloviny krému přidejte kakaový prášek (prosátý přes jemné síto). Trochu ji promíchejte stěrkou a pak ji vyšlehejte mixérem dohladka.
12. Odložte krémy: na stůl, ne do lednice.
13. Zalijte želatinu vodou a nechte ji nabobtnat (pokud je na obalu uvedeno, že ji máte nechat nabobtnat 30-40 minut, připravte si ji předem).
14. Do hrnce dejte vodu a cukr. Postavte na mírný oheň a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vaříme 12-13 minut od varu.
Pokud máte cukrářský teploměr, svařte sirup na teplotu 110 °C. Pokud ho nemáte, zkontrolujte, zda je sirup hotový, pomocí testu měkké hrudky (kapku sirupu vložte do misky se studenou vodou – pokud ji prsty jemně shrnete do kuličky, je sirup hotový) nebo pomocí testu tenké nitě, která se táhne ze lžíce ponořené do sirupu.
15. Do 5 minut po varu sirupu vložte bílky a špetku soli do hluboké mísy. Šlehejte je mixérem, dokud se neobjeví měkké špičky (bílky by měly být čisté a suché; bílky od žloutků oddělujte velmi opatrně). Ke konci míchání přidejte citronovou šťávu.
16. Vyšlehejte bílky a současně připravte sirup. Když je sirup připraven, pokračujte ve šlehání bílků mixérem na plné obrátky a postupně přidávejte horký sirup: přelévejte ho tenkým proudem přes okraj mísy (je důležité, abyste ho nevylili na šlehač). Jakmile se do ní dostane všechen sirup, mixujte dalších 60 sekund.
17. Rozpusťte želatinu: neměla by být horká, jen tekutá a homogenní. Poté ji postupně v tenkém proudu vlijte do pusinek za stálého šlehání mixérem na nízkých otáčkách: pusinky míchejte jen tak dlouho, dokud se do nich nedostane všechna želatina.
18. Během přípravy by pusinky měly téměř úplně vychladnout. Rozdělte ji na poloviny: 225 g pro každou z nich.
19. Do pusinek přidejte předem připravené krémy (z másla a kondenzovaného mléka): jeden krém do každé misky pusinek. Pusinky šlehejte průběžně mixérem na nízké otáčky a postupně do nich přidávejte smetanu.
20. Vzniklou pěnu promíchejte lžící, aby byla hladká.
21. Čokoládovou pěnu nalijte do kruhu a rozetřete ji co nejrovnoměrněji (můžete otáčet kruhem ve směru hodinových ručiček). Dort dejte na 10 minut do chladničky: pěna by měla trochu ztuhnout.
22. Na povrch položte druhou část a trochu ji přitlačte. Bílou pěnu znovu promíchejte (lžící) a nalijte ji do kruhu: rozetřete ji co nejrovnoměrněji.
23. Dort uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny.
24. Připravte si polevu: máslo rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte čokoládu nalámanou na kousky a směs ještě trochu zahřejte. Odstavte z ohně a míchejte do hladka.
25. Nechte polevu vychladnout na pokojovou teplotu, pak ji nalijte na povrch dortu a rovnoměrně ji rozetřete: dort nakloňte do různých směrů.
26. Jakmile poleva ztuhne, vyjměte dort z kruhu a opatrně z něj odstraňte pečicí papír.
27. Čokoládu na zdobení rozpusťte ve vodní lázni. Přeneste ji do tvarovaného kornoutu z pečicího papíru. Povrch dortu ozdobte nakreslením květin nebo jiných čokoládových figurek.
28. Doporučujeme vyjmout koláč z lednice 15-20 minut před podáváním. Usnadníte si tak porcování. Trochu se zahřeje a bude chutnat lépe.
Tento krémový dezert se jednoduše rozplývá v ústech! Nikoho nenechá lhostejným! Je snadné ho připravit z těch nejobyčejnějších ingrediencí. Doporučujeme připravit ji ze dvou vrstev pěny: mléčné a čokoládové. Děti tento jemný dezert milují!
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní recept na dort “Mléčná pěna” i Vašim přátelům! Doporučujeme také: Krémový dort – jednoduchý a poměrně rychlý, ale velmi, velmi chutný.