Kuřecí maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Toto pečené kuře na citronu a rozmarýnu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.
Křupavé a voňavé kuře s jemnou omáčkou z výpeku z masa se skvěle hodí k vařeným bramborám.
Pečené kuře na citronu a rozmarýnu
Co budeme potřebovat:
- 1 kus kuřete
- 2 větší citrony
- 1 větší cibule
- 2 větvičky rozmarýnu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce másla
Omáčka:
- 1/2 litru slepičí vývar (bujon)
- 1PL hladká mouka
- 2dl bílé víno
- sůl, pepř
Jak budeme postupovat:
1. Troubu předehřejte na 175 °C.
2. Kuře omyjte a osušte. Cibuli a jeden citron nakrájejte na 0,5 cm silné plátky a vložte je na dno pekáče, ve kterém se bude péct kuře.
3. Kuře osolte a opepřete a položte na cibuli a kolečka citronu. Druhý citron rozkrojte na polovinu a vložte do kuřecího trupu. Opatrně uvolněte kůži na prsou a na každou stranu položte kousek másla.
4. Nasekejte lístky rozmarýnu a posypte jimi kuře a volné plochy pekáče. Podlijte asi 2 dcl vody a celý povrch dobře pokapejte olejem.
5. Pečte asi 60 až 90 minut, podle velikosti kuřete, a každých zhruba 20 minut podlévejte tukem.
6. Po upečení dejte kuře stranou a pekáč postavte na sporák na mírný oheň. Přidejte víno, mouku a vývar a nechte alespoň 5 minut probublávat.
7. Omáčku přecedíme přes síto do hrnce a přivedeme k varu. Snižte objem na polovinu a lžící odstraňte z povrchu tuk. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte (sůl, pepř).
8. Kuřecí maso nakrájejte a podávejte s vařenými bramborami přelité omáčkou.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept na pečené kuře na citronu a rozmarýnu zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na nenáročné obložené vepřové kotlety pečené v troubě – vynikající chuť.