Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na mléčný třešňový koláč. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Mléčný třešňový koláč
Co budeme potřebovat:
- 170 g másla
- 240 g cukru (+cukr na posypání)
- 2 vejce
- 240 ml mléka
- 12 g prášku do pečiva
- 400 g hladké mouky
- 8 g vanilkového cukru
- 700 g třešní (višní, broskví, meruněk)
Jak budeme postupovat:
1. Z třešní odstraňte pecky.
2. Měkké máslo šlehejte 3-4 minuty, dokud není nadýchané a světlé barvy.
3. Přidejte cukr a vanilkový cukr a pokračujte v míchání další 2-3 minuty.
4. Postupně přidávejte vejce a po každém z nich dobře promíchejte.
5. Smíchejte mouku a prášek do pečiva.
6. Postupně přilévejte 1/3 mléka do máslové směsi za stálého míchání mixérem. Měli byste získat nadýchanou, vzdušnou, krémovou konzistenci.
7. Přidejte 1/3 mouky a rychle promíchejte mixérem na nízké otáčky, aby se těsto homogenizovalo.
8. Přilijte ½ zbývajícího mléka a znovu promíchejte mixérem.
9. Poté přidejte ½ zbývající mouky a znovu promíchejte mixérem.
10. Přidejte poslední část mléka a poté poslední část mouky. Můžete také míchat stěrkou, ale mixér je mnohem pohodlnější. Výsledné těsto má konzistenci husté zakysané smetany.
11. Těsto nalijte do formy (30×22 cm) vyložené pečicím papírem nebo vymazané olejem a vysypané moukou.
Tip: Můžete použít větší formu, pak nebude dort tak vysoký. Nedoporučujeme však používat menší formu, protože by se koláč pekl příliš dlouho. Pokud připravujete pouze poloviční porci, použijte kulatou formu o průměru 22 cm. Doba pečení je 40-45 minut.
12. Višně naaranžujte a přitiskněte tak, aby byly hluboko v těstě.
13. Koláč posypeme trochou cukru (hnědého nebo bílého), aby měl křupavou kůrku, a pečeme 50-60 minut při 180 °C. Asi 10 minut před dokončením dejte koláč na horní stupeň, aby dobře zhnědl. Proveďte test párátkem, nejlépe uprostřed dortu.
Aromatické, chutné, ovocné a šťavnaté. Zralé třešně jsou vynikající! Pokud máte meruňky nebo broskve, nakrájejte je na plátky a zapíchněte je svisle do těsta.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na mléčný třešňový koláč zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme také výborné mléčné řezy se smetanou a kakaem: Snadná a rychlá příprava!