Krok za krokem vám představíme skvělý recept na Panpepato – italský ořechový dezert. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Panpepato – italský ořechový dezert
Co budeme potřebovat:
- 60 g mandlí
- 60 g lískových oříšků
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g píniových oříšků
- 50 g rozinek
- 60 g kandované pomerančové kůry
- 55 g mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 lžička mleté skořice (nebo podle chuti)
- 1 lžička mletého muškátového oříšku (nebo podle chuti)
- 1 lžička mletého černého pepře (nebo podle chuti)
- 75 g medu
- 75 g čokolády
- 2 lžíce rumu
- 2-3 polévkové lžíce espressa
Pokud některé z těchto ořechů nemáte, můžete je nahradit jinými, které jsou po ruce.
Jak budeme postupovat:
1. Mandle, lískové, vlašské a piniové oříšky trochu osušte v troubě nebo na pánvi. Pak je nakrájejte na kousky (kromě piniových semínek) a vložte je do hluboké mísy.
2. Přidejte skořici, muškátový oříšek a mletý černý pepř, kakaový prášek, kandovanou pomerančovou kůru (pokud je velká, nakrájejte ji na kousky – velikosti vlašského ořechu), rozinky a mouku. Smíchejte dohromady.
3. Med, kávu, nasekanou čokoládu a rum dejte do žáruvzdorné misky. Misku postavte nad vodní koupel a za stálého míchání zahřívejte ingredience, dokud se nespojí a nezhladí.
4. Směs čokolády a medu nalijte do směsi ořechů a ovoce. Dobře promíchejte.
5. Hotovou směs dejte asi na 20 minut do chladničky, aby se zchladila.
6. Poté je přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vysypaný moukou. Rukama ho vytvarujte tak, aby měl celistvý, zaoblený tvar.
7. Dezert pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C (po upečení by měl zůstat měkký: pozor, aby se příliš nevysušil).
8. Nechte vychladnout 10-12 hodin (nebo přes noc). Tím se zcela zvýrazní všechny jeho chutě.
9. Panpepato naporcujte a podávejte!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept na Panpepato zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Křehké a křupavé jablečné sušenky na italský způsob – Snadná a rychlá příprava!