Oblíbený tradiční koláč, který není náročný na přípravu, a přesto chutná úžasně

Oblíbený tradiční koláč, který není náročný na přípravu, a přesto chutná úžasně. Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.

Měřicí dort, ochutnáš a uvidíš
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 4 ks vajec
  • 1/4 lžičky soli
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 260 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 10 lžic horké vody
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce kakaového másla na vymazání a vysypání forem moukou

Náplň:

  • 500 ml mléko
  • 1.5 balení Zlatý klas
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 250 g máslo
  • 150 g moučkový cukr
  • podle chuti rum
  • čokoládová poleva

Jak budeme postupovat:

1.  Předehřejte troubu na 180 °C a 2 formy na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypte moukou.

2. Těsto: vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte se solí do tuha. Žloutky vyšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem. Pak přidejte vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmíchejte bílky. Těsto rozdělte na dvě části – jednu můžete ihned nalít do formy a druhou můžete smíchat s kakaem a také nalít do formy. Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 45 minut. Kakaové těsto vyžaduje delší dobu pečení, takže asi po 35 minutách pomocí špejle vyzkoušejte, zda je žluté těsto upečené – pokud ano, vyjměte ji a nechte kakaové těsto dopéct.Po upečení ho nechte vychladnout a nakrájejte ho na stejně silné plátky.

3. Náplň: Nechte vychladnout. Mezitím smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem. Do másla postupně po lžících přidávejte vychladlý pudink a nakonec podle chuti přidejte rum. Dobře promíchejte, aby v náplni nebyly hrudky.

4. Náplň rozetřete na pláty těsta a střídavě spojujte žluté a kakaové těsto. Zbytek náplně rozetřete na vrchol dortu. Nakonec je potřete čokoládovou polevou a nechte odpočinout na chladném místě.

5. Dort rozkrojte šikmo, aby ste získali požadovaný vzor.