Velmi jednoduchý recept! Připravte si hovězí maso ve vlastní šťávě co nejdříve. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd
Co budeme potřebovat:
- 1 kg hovězího masa (my jsme použili 3 kg hovězí svíčkové a 600 g vepřové slaniny, abychom do konzervy přidali trochu tuku)
- 1 lžička soli
- mletý černý pepř – podle chuti
Pro každou sklenici o objemu 700 ml:
- 5-6 zrnek černého pepře
- 1 bobkový list
Ze 3 kg hovězího masa a 600 g slaniny jsme vyrobili 4 konzervy.
Jak budeme postupovat:
1. Maso omyjte. Nakrájejte ji na kousky a vložte do hluboké mísy.
2. Na každý kilogram masa přidejte lžičku soli a podle chuti mletý černý pepř. Velmi dobře promíchejte, aby se koření rozprostřelo po všech kouscích masa.
3. Do sterilizovaných sklenic přidejte zrnka černého pepře a bobkové listy.
4. Pak kousky masa kompaktně vložte do sklenic a naplňte je pouze po hrdlo. Střídali jsme je s kousky slaniny, protože hovězí maso nemělo žádný tuk.
5. Sklenice zakryjte sterilizovanými víčky a pevně je uzavřete.
6. Vložte je do vysokého hrnce, jehož dno jste předtím vyložili čistou utěrkou.
7. Do hrnce nalijte studenou vodu tak, aby byly sklenice zakryté asi 3 cm.
8. Hrnec postavte na mírný oheň a počkejte, až se objeví první bublinky. Poté snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte pokličkou a zavařeninu vařte asi 8 hodin. Jakmile začne hladina vody klesat (sklenice by měly být rovnoměrně pokryty tekutinou), doplňte pouze vroucí vodu, aby nedošlo k prasknutí sklenic.
9. Vyjměte sklenice z vody a nechte je zcela vychladnout. Můžete je přikrýt teplou dekou.
10. Uchovávejte konzervované maso ve vlastní šťávě v chladničce.
Pokud chcete takto připravit vepřovou konzervu, vařte ji asi 6 hodin. Vepřové maso se vaří rychleji než hovězí.