Dnes si ukážeme dort bez mouky, ale se spoustou čokolády. Milujeme kokosové dezerty a tento dort byl pro nás skutečným objevem. Už jsme ho zařadili do našeho silvestrovského menu. Je to rychlé a neuvěřitelně chutné!
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 6 vajec
- 350 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 350 g kokosových vloček
Na polevu:
- 400 g čokolády (použili jsme hořkou a mléčnou čokoládu ve stejném poměru)
- 300 ml smetany na 33% šlehačku
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si směs na vršky: Vejce rozbijte do žáruvzdorné misky. Přidejte opražený cukr a vanilkový cukr. Smíchejte dohladka.
2. Umístěte misku na plamen a za stálého míchání zahřívejte vaječnou směs, dokud se nezačne zahřívat (asi 40 °C) a cukr se v něm rozpustí.
3. Pak ho přendejte do hluboké mísy a šlehejte ho mixérem 9-10 minut, dokud nebude nadýchané, objemné a bělavé. Dostatečné vyšlehání zkontrolujete, když po povrchu přejedete lžící: stopa, kterou lžíce zanechá, by měla být trvalá.
4. Do vaječné pěny postupně vmíchejte kokosové vločky a rychlými krouživými pohyby směrem nahoru je promíchejte stěrkou. Měli byste získat složení o konzistenci klasického palačinkového těsta. V případě potřeby přidejte malé množství kokosových vloček (záleží na velikosti vajec a kvalitě kokosových vloček).
5. Vzniklou směs přeneste na standardní plech (32 x 38 cm) vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně ji rozprostřete.
6. Pečte těsto 20-25 minut do zlata v troubě vyhřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem. Nechte vychladnout.
7. Připravte čokoládovou polevu: Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do žáruvzdorné misky. Nalijte na něj šlehačku.
8. Misku postavte na plamen a za stálého míchání zahřívejte obsah, dokud se čokoláda zcela nerozpustí.
9. Nechte polevu vychladnout na pokojovou teplotu. Měla by ztvrdnout a stát se poddajnou.
10. Sestavte dort: Z vychladlé desky odstraňte pečicí papír. Okraje uhlaďte a pak je rozdělte na 3 stejné díly.
11. Vrcholy překryjte a potřete je čokoládovou polevou.
12. Povrch a okraje dortu potřete čokoládovou polevou. Pokud chcete, můžete povrch ozdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou.
13. Dort uložte na 2-3 hodiny do chladničky, aby ztuhl.
14. Porcujte a s chutí podávejte! Je vynikající!
V podstatě se jedná o tyčinku “Bounty”, ale mnohem větší, měkčí a hladší. Milovníci kokosů nám budou rozumět!