Krémově jemný tvarohový koláč dokonale podtrhuje chuť čerstvého ovoce. Výjimkou nejsou ani švestky.
Co budeme potřebovat:
Korpus:
- 300 g máslových sušenek
- 100 g másla
Krém:
- 500 g Mascarpone
- 200 g moučkový cukr
- 3 PL hladká mouka
- 2 KL vanilkový extrakt
- 600 ml zakysaná smetana
- 3 ks vejce
- 10 ks švestky
- 2 PL moučkový cukr
- 1/2 KL mletá škořice
Jak budeme postupovat:
1. Rozpálíme troubu na 160 °C. Dno dortové formy (průměr 26 cm) vyložte pečicím papírem.
2. Sušenky rozdrťte v kuchyňském robotu nebo válečkem na těsto a smíchejte je v míse s rozpuštěným máslem. Vlhké sušenky vyrovnejte na dno a boky formy a rukama je přitlačte.
3. Ve velké míse dobře vyšlehejte mascarpone, aby mělo krémovou konzistenci. Poté přidejte cukr a mouku a znovu dobře vyšlehejte. Pokračujte zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Dobře je spolu rozšlehejte. Nakonec při nízkých otáčkách přidejte po jednom vejce a znovu dobře vyšlehejte.
4. Švestku zbavte pecky a v míse ji smíchejte se 2 lžícemi cukru a skořicí.
5. Na piškotový korpus nalijte krém a navrch rozložte půlky švestek. Pečte 35 až 40 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout a uložte do chladničky, nejlépe přes noc.