Gougères jsou křupavé sýrové koblihy (profiteroles) s výraznou sýrovou chutí. Tradičně se podávají s vínem, ale jsou vynikající i se salátem, polévkou nebo jako svačina. Jsou rychlé a snadné na přípravu, ale… návykové! Pojďme na recept.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Sýrové koblihy “Gougères”
Co budeme potřebovat:
(pro 40-45 kusů):
- 160 g mouky
- 80 g másla
- 80 ml vody
- 80 ml mléka
- 5 vajec (4,5 do těsta a 0,5 do másla)
- 1 špetka soli
- moučkový cukr
- 130 g tvrdého sýra (100 g do těsta a 30 g na posypání)
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce dejte máslo, vodu a mléko. Přidejte sůl a cukr.
2. Pánev postavte na mírný oheň. Jakmile se máslo rozpustí, zvyšte teplotu a přiveďte směs k bodu varu.
3. Přidejte všechnu mouku najednou. Hrnec odstavte z ohně a stěrkou obsah promíchejte dohladka.
4. Hrnec postavte na mírný oheň a těsto za stálého míchání vařte další 2 minuty.
5. Odstavte z ohně a nechte několik minut vychladnout.
6. Mezitím sýr nastrouhejte na velkém struhadle.
7. Postupně (jedno po druhém) vmíchejte vejce do těsta a pokaždé míchejte, dokud nebude hladké. Výsledné těsto bude hladké a lesklé, středně husté (ani pevné, ani tekuté).
8. Do těsta přidejte nastrouhaný sýr a velmi dobře promíchejte.
9. Polovinu těsta přendejte do sáčku vykrojeného nebo vydlabaného na 1cm. Zbylé těsto přikryjte potravinovou fólií tak, aby přišli do přímého kontaktu.
10. Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujte koblihy. Jejich počet závisí na velikosti. Z poloviny těsta jsme vytvarovali 22 kousků.
11. Mokrými prsty uhlaďte všechny nerovnosti na jejich povrchu.
12. Koblihy Gougeres potřete rozšlehaným vejcem (zbylou polovinou vejce) a posypte je strouhaným sýrem.
13. Pečte je 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C a dalších 10-15 minut při 180 °C. Dvířka trouby se nesmí otevírat! Doba pečení a teplota mohou záviset na vlastnostech vaší trouby!
14. Vyjměte je z trouby a nechte je vychladnout.
15. Podobně postupujte i se zbývajícím těstem.
Nejchutnější Gougeres jsou čerstvě upečené, ale již vychladlé: pak jsou maximálně křupavé a chuť sýra je velmi intenzivní. Pokud použijete sýr bohaté chuti, budou koblihy Gougeres skvělé!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na sýrové koblihy Gougeres zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na Čokoládovo-tvarohový koláč bez pečení POUZE ZE TŘÍ SUROVIN – zmizí z talíře okamžitě!