Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!

Tato zeleninová polévka je chutná, aromatická, málo kalorická a obsahuje mnoho vitamínů, které potřebujeme. Příprava této zeleninové polévky vám zabere jen několik málo minut.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Zeleninová polévka

Co budeme potřebovat:

  • 500 g bílého zelí
  • 350-400 g čerstvých rajčat (nebo plechovka rajčat ve vlastní šťávě, oloupaná a bez      soli (400 g))
  • 4 stonky celeru
  • 350 g cibule (2 kusy)
  • 1/2 červené sladké papriky
  • 1/2 zelené sladké papriky
  • 1 mrkev
  • 1/2 pastináku (nepovinné)
  • 2-3 stroužky česneku
  • mletý zázvor, kari, oregano, bazalka, bobkový list – podle chuti (použijte své                oblíbené koření)
  • sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • 1-1,4 litru vody
  • petržel, koriandr, zelená cibulka – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Bílé zelí nakrájejte na kostky, předtím odstraňte stonek a vložte do velkého hrnce.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Nakrájejte cibuli na tenké půlměsíčky. Přidejte je na pánev.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Nakrájejte mrkev, pastinák, celer, řapíkatý celer a půlky paprik na krátké tenké proužky (my jsme je prohnali speciálním struhadlem). Přidejte je na pánev k ostatní zelenině.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Pokud používáte čerstvá rajčata, oloupejte je (odřízněte slupku, blanšírujte je ve vroucí vodě, přendejte do studené vody a slupku oloupejte) a nakrájejte na kostičky. Přidejte je na pánev.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Přidejte 1/2 lžičky soli a vodu. Měla by zeleninu zcela pokrýt a zakrýt ji asi 2 cm.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Hrnec postavte na vysoký plamen a přiveďte polévku k bodu varu. Poté odeberte pěnu, která se vytvořila na hladině, pomocí odpěňovače a přikryjte víkem. Snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut.

7. Do polévky přidejte prolisovaný česnek a ostatní koření. Promíchejte a vychutnejte si. V případě potřeby přidejte více soli.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Ochutnejte zeleninu. Pokud jsou dostatečně uvařené, po 2-3 minutách polévku odstavte z ohně. Přidejte do ní zvyšnou nakrájenou zeleninu, přikryjte ji pokličkou a nechte 10-15 minut “odpočívat”.

Recept krok za krokem na chutnou a vitamíny nabitou zeleninovou polévku!
Zdroj: retete-usoare.eu

Pokud chcete, můžete nadrobno nakrájenou zeleninu přidat přímo na talíře: tak si lépe zachová čerstvost.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na zeleninovou polévku zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Vietnamská hovězí polévka „Pho Bo“ krok za krokem!