Překvapte strávníky receptem s oblíbenými surovinami. Plněné papriky s rýží a mletým masem vám zaberou jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd – chutný, aromatický a pikantní! Pojďme je vyrobit společně!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Plněné papriky s rýží a mletým masem
Co budeme potřebovat:
- 1 kg sladké papriky
- 2 polévkové lžíce rýže
- 500 g mletého masa (hovězí+vepřové nebo jiná kombinace, kterou máte rádi)
- sůl v kombinaci s aromatickými bylinkami a granulovaným česnekem (pokud tuto směs neseženete na trhu, můžete si ji připravit doma) – podle chuti
- sůl, mletý černý pepř, další koření – podle chuti
- 4 lžíce zelené cibule a petrželky (nasekané)
- jedna cibule
- 60 g pastrnáku nebo mrkve
- 2 lžíce oleje
- 250 g mrkve
- 2-3 snítky zeleného celeru
- 300 ml rajčatové omáčky (nebo 2 lžíce rajčatového protlaku + 300 ml vody + 1 lžíce cukru + sůl, mletý černý pepř podle chuti)
- 1 lžíce mouky
- voda
Jak budeme postupovat:
1. Papriky omyjte a očistěte od stopek a semínek, aby zůstaly neporušené.
2. Připravte si nádivku: cibuli a pastrnák nakrájejte nadrobno. Smažte je na 2 lžících oleje, dokud nezačnou hnědnout.
3. Rýži předem omyjte a zalijte ji sklenicí studené vody. Nechte ji namočenou 1-1,5 hodiny. Poté ji přendejte do cedníku a počkejte, až z ní odteče všechna voda.
4. Mleté maso vložte do hluboké mísy. Přidejte koření, rýži, zelenou cibuli a čerstvou petrželku. Velmi dobře promíchejte.
5. Papriky naplňte směsí (nám zbylo trochu nádivky a vytvarovali jsme z ní 2 karbanátky) a vložte je do kastrolu.
6. Na povrch plněných paprik rozprostřete mrkev (pokud je malá, nechte ji tak, jak je; pokud je velká, nakrájejte ji na kolečka) a nakrájený zelený celer.
7. Rozpusťte 1 lžíci mouky v 50 ml vody. Přidejte ji do rajčatové omáčky a promíchejte (pokud nemáte rajčatovou omáčku připravenou, stačí smíchat 300 ml vody se 2 lžícemi rajčatového protlaku, 1 lžící cukru a kořením podle chuti).
8. Papriky zalijte rajčatovou omáčkou. V případě potřeby přidejte více vody, aby byly papriky zcela pokryty tekutinou.
9. Přikryjte hrnec pokličkou a postavte jej na oheň. Papriky dusíme 25-30 minut od varu na mírně nižším než středním ohni. Po 15-20 minutách varu omáčku ochutnejte a v případě potřeby ji ještě trochu osolte.
10. Poté vypněte oheň, a aniž byste sundávali pokličku z hrnce, nechte plněné papriky chvíli odpočívat.
11. Před podáváním je můžete posypat čerstvou zelení.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na plněné papriky s rýží a mletým masem zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na Chutné brambory plněné mletým masem – vyzkoušejte tento skvělý recept.