Měkké báječné housky, s křupavou, opečenou kůrkou. Jsme z nich nadšeni!

Tyto báječné housky jsou neuvěřitelně chutné: jejich drobenka je měkká a nadýchaná a kůrka hnědá a křupavá. Nikoho nenechají lhostejným! Jejich příprava je snadná – stačí postupovat podle receptu. Těsto na housky lze hníst buď ručně, nebo pomocí mixéru. Pojďme na recept.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Kynuté housky

Co budeme potřebovat:

  • 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 380 ml teplé vody
  • 650 g hladké mouky
  • 2 lžičky jemné soli
  • 60 g másla
  • 2 litry vody + 2 polévkové lžíce jedlé sody (pro zhnědnutí buchet před pečením)
  • 1 vejce (na potření buchet před pečením)
  • mletá sůl – podle chuti (na posypání buchet před pečením)

Jak budeme postupovat:

1. Smíchejte teplou vodu, cukr a droždí. Nechte je 15 minut působit na teplém místě: kvasinky by se měly aktivovat a vytvořit charakteristickou pěnovou “čepičku”.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu
Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

2. V hluboké míse smíchejte prosátou mouku a sůl. Přidejte směs droždí a rozpuštěné máslo (teplé, ne horké).

3. Těsto uhněťte buď rukama, nebo mixérem (my jsme zvolili druhý způsob). Mělo by být hladké, homogenní, měkké, pružné a nelepivé.

Náš tip: Pokud hnětete těsto rukama, dělejte to 15 minut od okamžiku, kdy jste spojili všechny ingredience. Pokud používáte mixér, mixujte přísady 2-3 minuty při nízkých otáčkách. Poté zvyšte rychlost na střední a těsto hněťte 8 minut.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, olejem vymazané mísy. Přikryjeme fólií nastříkanou nebo potřenou olejem a necháme na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud těsto nezvětší svůj objem 2-3krát.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu
Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Vykynuté těsto rukama dobře stlačte, aby se z něj dostal oxid uhličitý. Poté ji přeneste na pracovní plochu a položte ji spodní stranou, která přišla do styku s olejem na dně mísy.

6. Trochu ho prohněťte a pak ho rozdělte na 8 stejných dílů.

Náš tip: Mějte na paměti, že tak získáte poměrně velké housky, jako mini bochánky. Pokud chcete, můžete těsto rozdělit na 10-12 nebo i více dílů.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Každý kousek těsta trochu zploštěte, aby měl podobu placičky. Poté všechny okraje spojte směrem ke středu a pevně je k sobě přilepte. Vzniklou kouli rozválejte na pracovní ploše, aby měla úhledný, zaoblený tvar.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu
Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Totéž proveďte se všemi kousky těsta.

9. Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi mezery. Přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 30 minut “odpočívat” na teplém místě.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Mezitím (asi 10 minut před “odpočinkem” buchet) nalijte do hrnce 2 litry vody a přiveďte ji k varu. Sundejte ji z ohně a přidejte do ní 2 lžíce jedlé sody. Velmi dobře promíchejte.

11. Výsledný roztok postavte na oheň a počkejte, dokud nezačne vřít. Pomocí lopatky přidejte do vroucího roztoku 2-3 housky a položte je “švem dolů”. Nechte je 30 sekund louhovat. Poté je otočte na druhou stranu a vařte v páře dalších 30 sekund.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Vyjměte housky z pánve a položte je na stejný plech švem dolů.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Velmi dobře je potřete rozšlehaným vejcem pomocí silikonového štětce (čím více je potřete, tím budou hezčí).

14. Housky posypte hrubou solí (my jsme použili mořskou sůl v kombinaci s mletým černým pepřem).

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Velmi ostrým nožem udělejte na povrchu každé housky 2 řezy: rovnoběžné nebo křížové.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Buchty pečte 20-25 minut, dokud nejsou velmi propečené (kůrka by měla být hnědá), v troubě předehřáté na 220 °C. Orientujte se podle trouby.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Přeneste je na mřížku a nechte je zcela vychladnout.

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Servírujte s potěšením! Můžete z nich připravit hamburgery, sendviče nebo je použít jako alternativu chleba!

Kynuté housky
Zdroj: retete-usoare.eu

Sdílejte tento recept na kynuté housky i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Už žádný kupovaný: Vyzkoušejte tento hrnkový domácí chléb s křupavou kůrkou.