Tyto báječné housky jsou neuvěřitelně chutné: jejich drobenka je měkká a nadýchaná a kůrka hnědá a křupavá. Nikoho nenechají lhostejným! Jejich příprava je snadná – stačí postupovat podle receptu. Těsto na housky lze hníst buď ručně, nebo pomocí mixéru. Pojďme na recept.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynuté housky
Co budeme potřebovat:
- 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého droždí
- 2 lžičky cukru
- 380 ml teplé vody
- 650 g hladké mouky
- 2 lžičky jemné soli
- 60 g másla
- 2 litry vody + 2 polévkové lžíce jedlé sody (pro zhnědnutí buchet před pečením)
- 1 vejce (na potření buchet před pečením)
- mletá sůl – podle chuti (na posypání buchet před pečením)
Jak budeme postupovat:
1. Smíchejte teplou vodu, cukr a droždí. Nechte je 15 minut působit na teplém místě: kvasinky by se měly aktivovat a vytvořit charakteristickou pěnovou “čepičku”.
2. V hluboké míse smíchejte prosátou mouku a sůl. Přidejte směs droždí a rozpuštěné máslo (teplé, ne horké).
3. Těsto uhněťte buď rukama, nebo mixérem (my jsme zvolili druhý způsob). Mělo by být hladké, homogenní, měkké, pružné a nelepivé.
Náš tip: Pokud hnětete těsto rukama, dělejte to 15 minut od okamžiku, kdy jste spojili všechny ingredience. Pokud používáte mixér, mixujte přísady 2-3 minuty při nízkých otáčkách. Poté zvyšte rychlost na střední a těsto hněťte 8 minut.
4. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, olejem vymazané mísy. Přikryjeme fólií nastříkanou nebo potřenou olejem a necháme na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud těsto nezvětší svůj objem 2-3krát.
5. Vykynuté těsto rukama dobře stlačte, aby se z něj dostal oxid uhličitý. Poté ji přeneste na pracovní plochu a položte ji spodní stranou, která přišla do styku s olejem na dně mísy.
6. Trochu ho prohněťte a pak ho rozdělte na 8 stejných dílů.
Náš tip: Mějte na paměti, že tak získáte poměrně velké housky, jako mini bochánky. Pokud chcete, můžete těsto rozdělit na 10-12 nebo i více dílů.
7. Každý kousek těsta trochu zploštěte, aby měl podobu placičky. Poté všechny okraje spojte směrem ke středu a pevně je k sobě přilepte. Vzniklou kouli rozválejte na pracovní ploše, aby měla úhledný, zaoblený tvar.
8. Totéž proveďte se všemi kousky těsta.
9. Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi mezery. Přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 30 minut “odpočívat” na teplém místě.
10. Mezitím (asi 10 minut před “odpočinkem” buchet) nalijte do hrnce 2 litry vody a přiveďte ji k varu. Sundejte ji z ohně a přidejte do ní 2 lžíce jedlé sody. Velmi dobře promíchejte.
11. Výsledný roztok postavte na oheň a počkejte, dokud nezačne vřít. Pomocí lopatky přidejte do vroucího roztoku 2-3 housky a položte je “švem dolů”. Nechte je 30 sekund louhovat. Poté je otočte na druhou stranu a vařte v páře dalších 30 sekund.
12. Vyjměte housky z pánve a položte je na stejný plech švem dolů.
13. Velmi dobře je potřete rozšlehaným vejcem pomocí silikonového štětce (čím více je potřete, tím budou hezčí).
14. Housky posypte hrubou solí (my jsme použili mořskou sůl v kombinaci s mletým černým pepřem).
15. Velmi ostrým nožem udělejte na povrchu každé housky 2 řezy: rovnoběžné nebo křížové.
16. Buchty pečte 20-25 minut, dokud nejsou velmi propečené (kůrka by měla být hnědá), v troubě předehřáté na 220 °C. Orientujte se podle trouby.
17. Přeneste je na mřížku a nechte je zcela vychladnout.
18. Servírujte s potěšením! Můžete z nich připravit hamburgery, sendviče nebo je použít jako alternativu chleba!
Sdílejte tento recept na kynuté housky i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Už žádný kupovaný: Vyzkoušejte tento hrnkový domácí chléb s křupavou kůrkou.