Krok za krokem vám představíme skvělý recept na domácí koblihy. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku ocení všichni.
Co budeme potřebovat:
- 1 vejce
- 2-3 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 100 g zakysané smetany 15-20 % (kefír, jogurt nebo zakysané mléko)
- 1/3 čajové lžičky jedlé sody
- 220-250 g hladké mouky
- olej – na smažení
Jak budeme postupovat:
1.Smíchejte smetanu s jedlou sodou.
2.V míse rozbijte vejce, přidejte cukr, vanilkový cukr a smetanu. Přísady smíchejte dohromady.
3.Postupně přisypejte mouku a vypracujte vláčné těsto.
4.Na pomoučené pracovní desce vyválejte těsto o tloušťce 7-8 mm, pak vezměte sklenici a vykrajujte kolečka. Zbytky těsta shromážděte, rozválejte a znovu vytvarujte koblihy.
5.Koblihy smažte na pánvi s rozpáleným olejem na středním plameni, dokud nezhnědnou z obou stran, asi 1,5-2 minuty z každé strany.
6.Koblihy vyjměte přímo na talíř, protože nenasáknou tuk. Podávejte je s tím, co máte nejraději: s medem, džemem, marmeládou nebo zakysanou smetanou.
Tyto koblihy chutnají jako měkké, nadýchané sušenky. Přestože se smaží na pánvi, nenasáknou žádným olejem. Nejchutnější rychlé koblihy!