Pečené zelí jako skvělá a rychlá příloha: chutná, snadná a úsporná! Zelí podávejte jako přílohu ke kuřecím prsům nebo jako samostatný pokrm s omáčkou ze zakysané smetany (s česnekem a koprem)!
Co budeme potřebovat:
- 1 kg zelí (jedna malá hlávka)
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 3-4 stroužky česneku
- bobkový list
- sůl, mletý černý pepř, další koření – podle chuti
- olej – na smažení
Jak budeme postupovat:
1.Zelí rozkrojte napůl a odřízněte jádřinec. Poté každou polovinu zelí rozkrojte na 3 díly tak, aby obsahovaly malý kousek kolínka, který spojuje listy.
2.Kousky zelí vložte do hrnce. Zalijte vodou a přidejte ½ lžičky soli. Vařte je asi 5 minut od varu, dokud nejsou napůl uvařené. Když se voda začne vařit, můžete do ní přidat bobkový list, který zelí trochu ochutí.
3.Kousky zelí vyjměte z vody a položte je na tác nebo podnos, aby mírně vychladly.
4.Poté na povrch rozetřete česnek prolisovaný lisem na česnek (množství můžete upravit podle své chuti).
5.Vejce rozklepněte do mísy. Přidejte mléko, sůl, mletý černý pepř a další koření podle chuti. Míchejte metličkou dohladka.
6.Každý kousek zelí ponořte do rozšlehaných vajec a pak ho položte na pánev s trochou rozpáleného oleje.
7.Kousky zelí smažte na mírném až středním ohni z obou stran, dokud nezhnědnou (asi 2 minuty z každé strany). Pokud je chcete mít ještě měkčí, můžete je osmažit pod pokličkou.