Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni. Tento třešňový dort dokonale spojuje sladké s kyselým.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Třešňový dort se smetanovým krémem
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 550-600 g hladké mouky
- 250 g smetany
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 10 g prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 8 g vanilkového cukru
- 800 g vypeckovaných třešní
- 3 lžíce škrobu
- 100 g cukru
K namáčení:
- 200 g 10-15% smetany
Na krém:
- 600-700 g 30% smetany
- 50 g moučkového cukru
Pro dekoraci:
- 90 g strouhané čokolády
Jak budeme postupovat:
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva a směs prosejte.
- Přidejte cukr a vanilkový cukr a znovu promíchejte.
- Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a míchejte, dokud nezískáte těsto.
- Smíchejte smetanu se sodou. Soda uhasí kyselinu ve smetaně.
- Do mísy přidejte smetanu a těsto rychle prohněťte do hladka.
- Těsto vložte do mísy, přikryjte a dejte na 30-40 minut do chladničky.
- Třešně předem rozmrazte. Přendejte bobule do hrnce a smíchejte šťávu se škrobem.
- Hrnec s třešněmi postavte na oheň a přiveďte je k bodu varu, přidejte směs šťávy a vše vařte do zhoustnutí. Náplň povařte ještě 1-2 minuty, aby se vyhnula škrobové chuti, a nechte ji zcela vychladnout.
- Z těsta vytvarujte váleček a rozdělte ho na 3 stejné díly. 2 z nich zabalte do potravinářské fólie a uložte do chladničky.
- Vyválejte plát těsta na požadovanou tloušťku, nakrájejte 7-8 cm dlouhé proužky a odstraňte konce tak, aby proužky byly obdélníkové.
- Náplň rozetřete doprostřed proužků a těsto srolujte tak, aby byla náplň zcela zakryta.
- Rolky volně rozložte (aby se dobře propekly a nasákly) do formy (20 cm) položené na pečicím papíru.
- Přeneste těsto na plech a pečte v troubě předehřáté na 200 °C 8-10 minut, dokud nezezlátne.
- Těsto položte na hladký povrch, ještě horké potřete krémem a nechte zcela vychladnout. Tímto způsobem upečte všechny, z tohoto množství surovin získáte 5 ks. Smetana se vsákne do vrcholků a učiní je měkkými a jemnými.
- Připravte krém. Použijte alespoň 30% smetany. Pokud máte 15%, přeneste 850 g na několik vrstev gázy, zavěste a nechte několik hodin odkapávat syrovátku. Získáte 650 g hustého krému, který necháte v chladničce dobře vychladnout.
- Smíchejte smetanu s moučkovým cukrem pomocí mixéru.
- Vrchní část dortu potřete krémem a část si nechte na boky.
- Dort sestavte, potřete ho zbylým krémem a nastrouhanou čokoládou a ozdobte třešňovou marmeládou. Dort uložte na několik hodin do chladničky.
- Plátky dortu vypadají neuvěřitelně a jejich chuť se nedá popsat slovy. Zkuste to a nebudete litovat!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na třešňový dort se smetanovým krémem zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Lahodný pomerančový dort se sušenkovým základem a smetanovým krémem!