Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat

Představovali jste si někdy, že byste jedli sladký mrak? To vše se může splnit! Připravte si tento lehký, nadýchaný a jemný dezert, který vám poskytne jen chvíle požitku!

Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

  • 10 vaječných bílků
  • 10 lžic cukru

Na karamel:

  • 200 g cukru
  • 1/3 šálku vody

Dort jsme pekli v kulaté dortové formě o průměru 23 cm.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte karamel: V pánvi s nepřilnavým povrchem smíchejte cukr a vodu. Dejte je na mírný oheň a zahřívejte, dokud se nezmění v jantarově zbarvený sirup (pozor, aby se nepřipálil).

Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu
Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Horký sirup přelijte do pánve a opatrně jej rozetřete po dně a stěnách.

Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu
Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Připravte pusinky: Pečlivě oddělte bílky od žloutků, aby se žádný žloutek nedostal do bílků. Bílky vložte do hluboké, suché a odmaštěné mísy.

4. Šlehejte je mixérem při nízkých otáčkách do pěny.

Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Pak k nim postupně (ve dvou fázích) přidejte cukr a pokračujte ve šlehání mixérem na vysoké otáčky, dokud se neobjeví tuhé špičky. Když mísu otočíte dnem vzhůru, neměly by vzniklé pusinky vypadávat.

Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Přeneste pusinky do máslové misky. Rovnoměrně rozetřete.

Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Pánev vložte do větší pánve. Zalijte 1 litrem horké vody.

Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Vzniklou “konstrukci” vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pusinkový koláč pečte 25 minut.

9. Nechte těsto zcela vychladnout a pak ho opatrně vyklopte na talíř.

Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Sladký obláček naporcujte a podávejte!

Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu
Stačí dvě ingredience a podívejte se, co získáte! Vypadá to jako sladký obláček, je vynikající, nebudete litovat
Zdroj: retete-usoare.eu