Vepřová žebírka připravená podle tohoto receptu jsou neuvěřitelně chutná. Speciální marináda se sójovou omáčkou a medem jim dodá nezapomenutelnou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečená vepřová žebírka v marinádě
Co budeme potřebovat:
maso:
- 1-1,5 kg vepřových žeber
- 6-7 malých cibulí (nebo podle chuti)
na marinádu:
- 4-4,5 lžíce sójové omáčky
- 1,5 lžíce dijonské hořčice (se zrnky)
- 1 lžíce pálivé hořčice
- 2 lžíce barbecue omáčky
- 1 lžíce medu
- 3 stroužky česneku
- 1,5-2 lžíce slunečnicového oleje
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Tuto marinádu lze použít k přípravě jakéhokoli druhu masa.
Jak budeme postupovat:
1. Vepřová žebírka omyjte a osušte. Pak je otočte masitou stranou nahoru a neúplně je rozřízněte, abyste je částečně oddělili.
2. Připravte marinádu: Do hluboké mísy dejte sójovou omáčku, dijonskou hořčici, ostrou hořčici, kečup, med, česnek prolisovaný lisem na česnek, slunečnicový olej, sůl a mletý černý pepř podle chuti. Míchejte.
3. Vložte žebra do vzniklé marinády a položte je částmi dolů. Velmi dobře promíchejte, aby marináda pronikla do jednotlivých částí a pokryla celý kus masa.
4. Misku přikryjte pokličkou nebo fólií a dejte do chladničky. Maso nechte 1,5 hodiny marinovat (pokud je v kuchyni chladno, můžete ho nechat při pokojové teplotě).
5. Nakrájejte cibuli na silná kolečka.
6. Rozprostřete ji v kompaktní vrstvě do kousku fólie a rozprostřete na plech.
7. Vepřová žebírka položte na cibulový základ a povrch přelijte asi polovinou marinády, která zůstala v misce, aby pronikla do jednotlivých částí.
8. Z fólie odstraňte všechen vzduch a konce svažte k sobě.
9. Vepřová žebra pečeme 40-45 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
10. Vyjměte je z trouby a odřízněte alobal od povrchu tak, aby se z něj stala “loďka”.
11. Povrch masa potřete zbylou marinádou.
12. Vložte plech zpět do trouby a pokračujte v pečení masa dalších 20-25 minut při 220 °C.
13. Upečená a ochucená žebra přendejte na talíř.
14. Porcujte je a podávejte s vařenou cibulí a přílohou, kterou máte rádi!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept na pečená vepřová žebírka zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Vyzkoušejte také recept na chutný a rychlý oběd: Plněná roláda z mletého masa pečená v troubě – doporučujeme!