Když jsem poprvé uviděla dort “Pyramida”, zamilovala jsem se na první pohled. Když jsem ho ochutnala, zamilovala jsem se na první chuť. Úžasný sušenkový základ, změkčený šťavnatým džemem a lahodným smetanovým krémem, je prostě úžas.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort “Pyramida” bez pečení
Co budeme potřebovat:
- 30 ks sušenek (260 g)
- 200-250 g džemu (jakéhokoli kyselého džemu)
- 200 ml vody + 70-100 g kyselého džemu: rybízového, brusinkového, švestkového – na sirup;
- 15 g hořké 50% čokolády – na ozdobu
Na krém:
- 400 g sladkého tvarohu (měkkého, mazlavého) nebo smetanového sýra (Philadelphia, mascarpone)
- 300 g zakysané smetany min. 25 %
- 120 g moučkového cukru (6 polévkových lžic)
- 20 g vanilkového cukru (4 čajové lžičky)
- 120 g másla
Z těchto ingrediencí vznikne dort o rozměrech 18 x 21 cm, výšce 9 cm a hmotnosti 1650 g.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte krém: Měkké máslo šlehejte několik minut s moučkovým a vanilkovým cukrem, dokud není nadýchané a bělavé (cukr by se měl zcela rozpustit).
2. Sladký tvaroh a zakysanou smetanu rozmixujte mixérem do hladka. Pokud je tvaroh zrnitý, přeceďte ho přes jemné síto nebo ho rozmixujte mixérem, aby byl pastovitý, hladký a homogenní.
3. Postupně vmíchejte sýrovou a smetanovou směs do vyšlehaného másla a pokaždé promíchejte do hladka. Měli byste získat nadýchaný, hladký a stálý krém. Pokud krém nedrží dobře tvar, dejte ho trochu ztuhnout do chladničky.
4. Smíchejte 200 ml vody se 70-100 g džemu. Vzniklý sirup pak sceďte do misky.
5. Sestavení dortu: Do středu misky rozetřete malé množství krému – snažte se pokrýt plochu, kterou bude zabírat dort.
6. Každou sušenku ponořte na 2 sekundy do sirupu. Nechte přebytečný sirup odkapat a položte ho na krémovou vrstvu na talíři. Měli byste získat “pult” z 10 sušenek (2 řady po 5 sušenek), mezi nimiž budou mezery asi 2 mm.
7. Mezery mezi sušenkami vyplňte džemem.
8. Sušenky a džem pokryjte rovnoměrnou vrstvou krému. Aby se vám lépe a úhledněji nanášela, přeneste ji do sáčku.
9. Pokračujte ve vrstvení dortu a postupně snižujte počet sušenek v každé vrstvě: druhá vrstva by se měla skládat z 8 sušenek (2 řady po 4), třetí vrstva – 6 sušenek (2 řady po 3), čtvrtá vrstva – 4 sušenky (2 řady po 2) a pátá vrstva – 2 sušenky (2 řady po 1). Poslední vrstva by měla být pokryta pouze krémem.
10. Podélné okraje dortu potřete zbývajícím krémem.
11. Dort uložte do chladničky alespoň na 3-4 hodiny nebo přes noc, aby ztuhl.
12. Před podáváním posypte koláč strouhanou čokoládou.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na dort “Pyramida” zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na velmi chutný banánový dort bez pečení s čokoládovou polevou.