K snídani si rádi pochutnáváme na sladkém tvarohu a rýžovém nákypu. My si dnes ukážeme recept na lahodný nákyp se sladkým tvarohem a rýží (bez mouky a másla), který je velmi jemný, chutný, sytý a užitečný. Je to snadné. Určitě to vyzkoušejte!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nákyp se sladkým tvarohem a rýží bez mouky a másla
Co budeme potřebovat:
- 800 g sladkého tvarohu (nejlépe s vysokým obsahem tuku)
- 150 g syrové rýže nebo 450 g vařené rýže
- 100 g fermentované smetany (přidejte, pokud je tvaroh suchý; pokud použijete vlhký pastovitý tvaroh, můžete smetanu vynechat)
- 4 středně velká vejce
- 130 g cukru (nebo podle chuti; nákyp je mírně sladký)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového cukru
- čerstvé, méně šťavnaté ovoce (nakrájená jablka/hrušky, některé bobuloviny), kandované ovoce nebo sušené ovoce – podle chuti (nepovinné)
Nákyp upečte v kulaté formě o průměru 22-24 cm. Směs můžete také upéct v několika formičkách (o průměru 8-10 cm) a připravit tak porcované nákypy.
Jak budeme postupovat:
1. Pokud vaříte rýži speciálně na nákyp, vařte ji, dokud nebude napůl uvařená: asi 10 minut od doby varu. Pak ji nechte vychladnout.
Zbytek předvařené rýže můžete samozřejmě použít na jiný pokrm. Nejdůležitější je, aby byla nevýrazná (bez soli a koření) a studená.
2. Do hluboké mísy vložte sladký tvaroh a případně i zakysanou smetanu. Přidejte vejce, sůl a vanilkový cukr. Vše rozmixujte mixérem, dokud nezískáte hladkou, homogenní a těstovitou směs.
Pokud nemáte mixér, můžete tvaroh předem přecedit přes jemné sítko.
3. Přidejte uvařenou rýži. Velmi dobře promíchejte.
4. Pokud chcete, můžete přidat čerstvé ovoce, kandované ovoce a/nebo sušené ovoce (tentokrát jsme použili omyté a sušené rozinky, sušené brusinky a kandovaný ananas).
5. Tři vejce a cukr šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 4-5 minut, dokud nebudou napěněná, objemná a bělavá. Pomocí stěrky přeložte do směsi tvarohu a rýže.
6. Dno formy vyložte pečicím papírem. Poté celý vnitřní povrch vymažte máslem a posypte strouhankou. Přeneste do něj hotovou směs a rovnoměrně ji rozetřete.
7. Nákyp pečte 40-50 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a povrch není pružný (po stlačení prstem se neprohýbá), v troubě předehřáté na 180 °C.
8. Nechte ho 20 minut vychladnout, pak ho vyjměte z pánve a položte na talíř. Po vychladnutí se mírně oddělí od stěn. Pokud podáváte nákyp studený, můžete ho nechat zcela vychladnout.
9. Pokud chcete, můžete ho posypat moučkovým cukrem.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na sladký nákyp s tvarohem a ovocem i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na Krémový dort s tvarohem připravený bez mouky a cukru.