Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Tento pokrm je tak chutný a efektní, že ho můžete snadno zařadit do svého svátečního menu! Rychlý teplý pokrm – obsahuje náplň, maso a omáčku
Co budeme potřebovat:
- 5 brambor
- 2 sladké brambory
- sladká paprika
- 5 kuřecích stehen
- sůl – podle chuti
- 1/2 lžičky granulovaného česneku
- 1 lžička koření na kuře
- 1 čajovou lžičku bylinek z Provence
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 200 ml 15% smetany na vaření
- 15 g másla
- několik lžic olivového oleje (podle chuti)
- 1/2 lžíce mouky
- zelenina – podle chuti (my jsme použili petržel)
Pokud chcete, můžete do tohoto pokrmu přidat i jinou zeleninu.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte zeleninu: Oloupejte brambory a papriky. Nakrájejte je na kousky.
2. Připravenou zeleninu vložte do hlubokého plechu. Posypte je solí, mletým černým pepřem a pokapejte olivovým olejem. Velmi dobře promíchejte (nejlépe rukama).
3. Vložte plech do trouby předehřáté na 200 °C a pečte zeleninu asi 40 minut.
4. Připravte maso: Kuřecí stehna omyjte a odstraňte z nich přebytečný tuk. Vložte je do hluboké mísy. Dochuťte solí, granulovaným česnekem, kořením na kuře a provensálskými bylinkami (koření se snažte rovnoměrně rozprostřít po kouscích masa).
5. Maso nechte 15 minut marinovat při pokojové teplotě.
6. Poté kuřecí stehna opečte na pánvi s lehce rozehřátým olejem z obou stran, dokud nezhnědnou. Přeneste je na talíř.
7. Příprava omáčky: V pánvi, ve které jste smažili maso: do zbylého oleje přidejte máslo a mouku. Velmi dobře promíchejte.
8. Za stálého míchání postupně přidávejte smetanu na vaření.
9. Podle chuti přidejte sůl a nasekanou zeleninu. Omáčku promíchejte a povařte 1-2 minuty.
10. Vyjměte zeleninu z trouby a položte na ni kuřecí stehna. Kuře přelijte omáčkou.
11. Vraťte pekáč do trouby a pečte dalších 25 minut při 190 °C.
12. Pokrm podávejte horký, posypaný nasekanou zeleninou!