Ne nadarmo se tento čokoládový dort nazývá také ďáblova pochoutka. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort
Co budeme potřebovat:
korpus:
- 50 g kakaa
- 100 g tmavého cukru mucsovado (nebo třtinového cukru)
- 250 ml horké vody
- 125 g másla
- 150 g cukru krupice
- 2 KL vanilkového extraktu
- 2 ks vajec (L)
- 250 g hladké mouky
- 1/2 KL prášku do pečiva
- 1/2 KL jedlé sody
čokoládová poleva:
- 150 ml voda
- 30 g tmavý mucsovado cukr (nebo třtinový cukr)
- 180 g máslo
- 300 g hořká čokoláda
Jak budeme postupovat:
- Z kakaa, tmavého cukru a horké vody utřeme tmavý sirup a odstavíme stranou.
- V misce spolu utřeme změklé máslo a cukr do krému. Přidáme vanilkový extrakt a postupně střídavě přisypáváme spolu promíchané suché suroviny (mouka, jedlá soda a kypřicí prášek) a přiléváme celá vajíčka. Nakonec pomalu přilijeme kakaový sirup.
- Těsto rozdělte do dvou dortových forem (20 cm), které jsou na dně vyložené pečicím papírem a po stranách vymazané máslem.
- Pečte při 180 °C asi 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde čistá. Nechte je krátce vychladnout, pak je vyjměte z forem a nechte je zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte krém na náplň a povrch dortu. Vodu, cukr a máslo zahřívejte v hrnci na mírném ohni, dokud se nespojí (nerozpustí).
- Když směs začne vřít, vypněte oheň a vmíchejte nasekanou čokoládu. Dobře promíchejte a nechte zcela vychladnout.
- První korpus otočte horní stranou dolů a rozetřete na něj asi třetinu krému v tenké vrstvě. Položte na něj druhý korpus s náplní (horní stranou nahoru) a potřete vrchní část a boky dortu krémem. Pomocí stěrky vytvořte na povrchu krásné čokoládové vlnky. Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na čokoládový dort zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Božské řezy – čokoládový krém s lahodnou šlehačkou a strouhanou čokoládou.