Chcete-li klasickou žemlovku přeměnit na luxusní dezert, tohle je přesně ten recept, který hledáte – voňavá ořechová žemlovka přelitá vynikající vanilkovou omáčkou.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ořechová žemlovka s vanilkovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 10 ks malých housek nebo rohlíků
- 4 ks vajec
- 50 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g másla
- 1 špetka muškátového oříšku
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g ořechů (mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy, …)
vanilková omáčka:
- 1 ks vejce
- 200 ml smetana ke šlehání
- 100 g krystalový cukr
- 1 KL vanilkový extrakt
- 1/4 KL mletá skořice
- 1 špetka muškátový oříšek
Jak budeme postupovat:
- Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem (ne horkým). Přidejte čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, mléko a smetanu. Znovu promíchejte.
- Pečivo nakrájejte na malé kostičky, přidejte ho do misky a pomalu jej tlačte do tekuté směsi, aby dobře nasáklo. Necháme odstát alespoň 15 minut.
- Mezitím předehřejte troubu na 170 °C, nasekejte ořechy a jemně je opražte na suché pánvi.
- Polovinu navlhčeného těsta naplňte do máslem vymazané zapékací misky a posypte ořechy. Přidejte zbytek pečiva a pečte v troubě asi 50 minut. Po upečení nechte vychladnout.
- Připravte vanilkovou omáčku. V hrnci vyšlehejte vejce, smetanu a cukr. Přidejte další příchuť – vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek. Zapněte plamen a za stálého míchání přiveďte na nejnižším stupni k varu. Když omáčka zhoustne, odstavte ji z ohně, přeceďte přes síto a nechte vychladnout.
- Žemlovku podávejte přelitu lahodnou omáčkou.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte: Božská Raffaello buchta s vanilkovým krémem a ořechovým těstem!