Krok za krokem vám představíme skvělý recept na chutný koláč s karamelovou polevou. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 3,5 lžíce sladké smetany
- 3 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
- 150 g krupice
- 150 g hladké mouky
- 8 g vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva (nenahrazujte jedlou sodou)
Na karamel:
- 7 lžic cukru
- 100 ml studené vody
Pro dekoraci:
- 50 g bílé čokolády
- nasekané ořechy – podle chuti
Koláč jsme pekli ve čtvercové formě o rozměrech 24 x 24 cm.
Jak budeme postupovat:
1.Připravte těsto: Vejce, krystalový a vanilkový cukr šlehejte mixérem několik minut, dokud nejsou nadýchané a bělavé (cukr by se měl zcela rozpustit).
2.Postupně přidejte sladkou smetanu a rafinovaný slunečnicový olej nebo rozpuštěné máslo. Pokaždé míchejte, dokud není hmota hladká.
3.Přidejte krupici. Míchejte metličkou dohladka.
4.Vmíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky. Měli byste mít homogenní těsto o konzistenci husté smetany.
5.Těsto přeneste na plech a dno vyložte pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete. Nakonec pánev 2-3krát prošlehejte.
6.Koláč pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 150 °C. Zkontrolujte, zda je hotové, pomocí párátka.
7.Nechte koláč zcela vychladnout. Pak ji oddělte od stěn pánve, vyjměte ji z pánve a odstraňte pečicí papír ze dna. Vraťte ji zpět do pánve, ve které jste ji upekli. Pokud má pánev odnímatelné stěny, položte koláč na talíř a odklopte ho z pánve.
8.Připravte karamel: Cukr rozpusťte na rozpálené pánvi (nebo v hrnci). Když se téměř úplně rozpustí, postupně k němu za stálého míchání přidávejte studenou vodu. Výsledkem je krásný, hladký karamel.
9.Koláč na některých místech propíchněte párátkem a poté povrch potřete horkým karamelem.
10.Čokoládu rozpusťte a přelijte ji do zdobicího sáčku, přičemž odstřihněte malou špičku. Na povrch dortu ji naneste v řádcích.
11.Pomocí párátka nakreslete na bílé čokoládové čáry kolmé čáry. Měly by směřovat oběma směry: jednou nahoru, jednou dolů…
12.Nechte dort “odpočívat” 20-30 minut při pokojové teplotě, aby čokoláda ztuhla. Pokud chcete, můžete okraje posypat nasekanými ořechy.
Přejeme vám dobrou chuť!